L’artista Felícia Fuster va ser poetessa, pintora i traductora. Nascuda el 1921 a la Barceloneta, va instal·lar-se a París els anys 50 fins que va morir, fa vuit anys. A Catalunya és reconeguda per la seva poesia, però pocs coneixen la seva innovadora obra pictòrica, influenciada per l’abstracció de l’avantguardisme europeu, així com també per l’orientalisme que va inspirar-la a crear un estil propi: la plurivisió.
Poetessa reconeguda
La seva poesia és introspectiva i existencial, i influenciada per la seva estada al Japó, als anys 80, també va escriure haikus molt valorats. Fuster va investigar molt sobre el llenguatge, va estudiar cinc llengües i té una desena de llibres publicats. Tot i això, segons Enrica Mata, presidenta de la Fundació Felícia Fuster, no està reconeguda com es mereixeria: “Hauria d’estar més present a les biblioteques, als clubs de lectura… la seva memòria hauria d’estar més viva”.
Creadora de nous mons i realitats
Felícia Fuster només va exposar dues vegades a Barcelona, motiu pel qual és més coneguda a escala internacional que a casa nostra. La seva obra passa per diversos estils i tècniques, des de la pintura abstracta amb quadres coloristes carregats de moviment fins al collage, el gravat i el vidre. Influenciada pel seu viatge al Japó va crear l’estil plurivisió: quadres que ofereixen diverses perspectives, ja que estan en moviment circular continu.
“No ho va tenir fàcil: era dona durant la postguerra”
Enrica Mata, presidenta Fundació Felícia Fuster i amiga de l’artista, explica que no va tenir un camí de roses: “Era una dona, postguerra, sense diners. Però se’n va en sortir perquè era una dona molt inquieta, amb afany de superació i molt valenta”. Quan va arribar a París va estudiar econòmiques per poder trobar una feina per sustentar-se i així poder dedicar-se a pintar i escriure. També va marxar a Anglaterra a estudiar anglès i va viatjar al Japó durant un any.
Una fundació per ajudar els joves artistes
La Fundació Felícia Fuster, que va crear l’artista en vida fa 15 anys, treballa principalment per donar suport a joves artistes, amb ajudes econòmiques i exposicions per visibilitzar la seva obra. D’altra banda, també treballen per a la difusió del català a l’estranger, tal com desitjava l’artista. A més, Enrica Mata ha volgut recopilar i endreçar l’obra de Fuster, que disposa de 500 obres, i difondre la seva obra amb publicacions i exposicions a la fundació situada al carrer de Camps i Fabrés, 11, al barri del Putxet i el Farró.