Xavier Basiana va arribar a la Sagrera el març del 1970 amb 17 anys. Provinent de Manresa, va començar a fotografiar el barri que el va acollir. Una exposició a la Nau Bostik recull com s’ha transformat la Sagrera durant el darrer mig segle des dels ulls de Xavier Basiana, que explica que quan va arribar al barri les places eren de sorra i no hi havia centre cívics.

Al marge de la seva aportació com a documentalista, de seguida es va sumar a les lluites veïnals per reclamar millores per al barri i equipaments. El 1982 va ser sotspresident de l’Associació de Veïns de la Sagrera, des d’on va canalitzar les reivindicacions.

Va ser el 82 quan vam reivindicar La Barraca, que va ser el primer espai cultural del barri”
Xavier Basiana, arquitecte, fotògraf i gestor cultural

Basiana va projectar equipaments nous

Gràcies a la seva formació com a arquitecte, Basiana també va participar en la projecció i disseny de diversos equipaments del barri com ara el poliesportiu del carrer d’Hondures (1992), el projecte per portar l’AVE a la Sagrera (1990-1993) o la reforma de la plaça de Masadas (1993).

Fotografia aèria del Parc de la Pegaso feta per Xavier Basiana

Impusor de la Nau Ivanow i la Nau Bostik

A finals dels 90, Basiana s’implica en el creixement cultural de la Sagrera. El 1997 va comprar la Nau Ivanow per convertir-la en un espai de creació i cultura. A més, les naus annexes, al 2013, les condiciona per crear l’Espai 30, un lloc de trobada per a les entitats veïnals. Finalment, al febrer del 2015 va començar la transformació de la Nau Bostik.

Transformació de la Nau Ivanow el 1998

Un llibre amb les fotografies

Tots aquests projectes i molts altres es troben retratats en l’exposició “50 anys a la Sagrera!”, que es pot visitar fins al 20 d’abril a la Nau Bostik.

En la mostra només hi ha 50 instantànies, però l’arxiu del Xavier Basiana és molt més extens. De fet, mentre preparava aquesta exposició durant el confinament, es va adonar que no vol que aquestes fotografies quedin en l’oblit. És per això que li agradaria editar un llibre amb una selecció d’imatges més nombrosa.