Encara hi havia estris i materials de l'última fàbrica de confecció tèxtil. La nau feia un any que era tancada i abandonada. Era el desembre de 1997. XAVIER BASIANA, creador de la Nau Ivanow "La vam trobar plena de maniquís, de botons... Ja et dic, un any abandonada, vidres trencats, un desastre, la veritat." Sense experiència en gestió cultural, el Xavier Basiana va anar adequant els espais per crear el primer equipament cultural d'iniciativa privada a la Sagrera. Els primers ingressos van venir de la comunitat gitana. XAVIER BASIANA, creador de la Nau Ivanow "Un dia recordo que van venir uns gitanos i em van dir: '¿Nos podemos casar aquí?'. A mi em va fer gràcia poder veure des de dintre una boda gitana. I arran d'aquella boda gitana, en un any en vam fer dotze." Tot el finançament que aconseguia ho revertia en l'equipament. A poc a poc i sense subvencions, la Nau Ivanow va anar creixent. Primer el cinema, després el món universitari i més tard les arts escèniques. XAVIER BASIANA, creador de la Nau Ivanow "Si tu tractes bé la gent, la gent ve, et demana, et porta més gent. I així una mica vas fent una roda que va creixent. I així hem funcionat durant els meus 10 anys de gestió de la Ivanow." L'any que ve la Nau Ivanow farà 20 anys. Des de 2010 és un equipament públic especialitzat en arts escèniques.

L’empresari Víctor Ivanow Bauer, fabricant de pintures per a la indústria automobilística, va fer construir una nau industrial a la Sagrera als anys 60. Amb el nom de Pintures Ivanow, la fàbrica va funcionar uns anys fins que l’empresari va traslladar la producció a una nau més gran de la Zona Franca. Llavors, va llogar l’espai a diverses empreses tèxtils. A finals de 1996 però una d’aquestes marques va fer fallida i la nau es va tancar. Un any més tard, el fotògraf i arquitecte Xavier Basiana va decidir comprar-la. L’objectiu era transformar la fàbrica en un espai de creació cultural a l’estil de les fàbriques de creació de Nova York o l’estudi de fotografia d’Andy Warhol.

Basiana havia estat un dels arquitectes que va participar en la redacció del primer projecte de l’estació de la Sagrera. Decebut per la paralització del projecte però sobretot per com les decisions polítiques influeixen en el desenvolupament dels barris, va decidir aparcar l’arquitectura i concentrar els esforços en la seva vocació artística. Va ser llavors quan va posar l’ull en la Nau Ivanow, un espai que ja coneixia i que feia anys que somniava transformar.

Xavier Basiana va signar la hipoteca de la nau Ivanow el 23 de desembre de 1997 i es va convertir en el propietari de la fàbrica. Es va trobar amb un gran espai industrial bastant deteriorat. “Feia un any que l’havien abandonat, hi havia vidres trencats per tot arreu, estava plena de maniquins i botons. Estava tot fet un desastre!”, recorda Basiana. La voluntat de Xavier Basiana era crear un projecte cultural privat. No tenia experiència com a gestor cultural però volia intentar el projecte. “Només tenia diners per pagar la hipoteca durant sis mesos. No sabia què passaria després, però vaig pensar que com a mínim tindria aquest temps per gaudir d’una fàbrica i que fos meva”, explica Basiana.

L’experiència va sortir bé i Basiana va ser el gestor cultural de la Nau Ivanow durant 10 anys. Gràcies a llogar els espais va aconseguir el finançament per transformar l’antiga fàbrica en un dels contenidors culturals més innovadors de la ciutat. “Els gitanos van finançar el primer any de la Ivanow. Un dia un gitano em va dir: ‘¿Nos podemos casar aquí?’. A mi em va fer gràcia però vam fer-ne dues. Després però vam haver de parar perquè aquests casaments provocaven certes molèsties al veïnat i no ho volíem. Sort que després van descobrir l’espai les agències de publicitat i les productores cinematogràfiques. La feina de Carme Portacceli també va ser molt important i ens va ajudar a potenciar la Ivanow com un espai de creació d’arts escèniques.

El 2007 la Nau Ivanow va celebrar el desè aniversari. Aquell any l’Ajuntament va comprar l’espai a Xavier Basiana i el 2010 la Nau Ivanow es va convertir en equipament municipal. La Fundació Sagrera, entitat creada el 2006 i formada per un equip de persones que havien col·laborat amb la Nau Ivanow des dels inicis, es va fer càrrec de la gestió de l’espai cultural. Actualment la Nau Ivanow és una de les fàbriques de creació que depenen de l’Institut de Cultura de Barcelona i està especialitzada en arts escèniques