(ACN/redacció) El Palau Martorell —situat al número 1 del carrer Ample— ha presentat l’exposició “El color dels somnis”, amb més de 150 obres de l’artista Marc Chagall que recorren la seva trajectòria artística durant 50 anys de feina. Hi ha més d’una vintena de peces que no s’han pogut veure mai a l’estat. La mostra es podrà visitar des del 31 d’octubre fins al 31 de març del 2024.

L’exposició mostra els grans temes que van inspirar l’artista:

  • Orígens: explica la influència dels seus orígens, que es remunten a la ciutat bielorussa de Vítsiebsk, que formava part de l’Imperi rus. Era una ciutat mig jueva i mig russa que va deixar petjada en la seva obra.
  • Món sagrat: mostra la immensa tristesa del pintor pel patiment del seu poble, després d’haver estat testimoni de la persecució dels jueus i de l’exili dels seus compatriotes.
  • Èxode: s’hi pot veure com l’artista va representar l’èxode bíblic com una al·legoria de la persecució a la qual es van veure sotmesos els jueus amb la invasió nazi durant la Segona Guerra Mundial.
  • Color: s’hi pot apreciar un món de ric simbolisme, de colors brillants amb matisos impossibles, amb els quals transmet sensacions i emocions modificant la realitat a través de la seva paleta.
  • París: el 1954, Chagall va realitzar una sèrie de litografies per a la revista ‘Derrière le Miroir’ amb la Torre Eiffel, el Panteó i Notre-Dame que es consideren una autèntica declaració d’amor a la ciutat.
  • Faules de la Fontaine: amb aquest treball l’autor es va sentir proper a la tradició russa, a les icones i als lubki, estampes acolorides pertanyents a la cultura popular russa.
  • Amor: és una de les darreres facetes que tracta l’exposició. La seva parella, Bella Rosenfeld, apareix en multitud dels quadres que va pintar al llarg de la vida.

Una trajectòria artística molt diversa

Chagall és reconegut per la seva trajectòria artística en diferents camps com la il·lustració, la ceràmica, els mosaics i els murals de produccions teatrals. Va pintar el sostre de l’Òpera de París i va dissenyar vidrieres de la catedral de Metz i de la sinagoga Hebrew University Hadassah Medical Centre, de Jerusalem.

La comissària de l’exposició, Lola Durán, ha destacat que Chagall “crea amb els seus escrits i amb les seves pintures un món líric, un món poètic, en què els trineus solquen el cel, els violins ressonen per sobre de les teulades i també les enamorades s’acaricien sota rams de flors”.