La Virrerina Centre de la Imatge (la Rambla, 99) acull des d’aquest dijous i fins al 7 de febrer dues noves exposicions: “Dies d’ira. Comunisme llibertari, gitanos flamencs i realisme d’avantguarda”, sobre l’obra de l’artista Helios Gómez, i “Pensant en bucle”, amb videocollages de l’alemany Boris Groys.

Artista sevillà, gitano i barceloní

“Dies d’ira” recull més de 350 obres i documents entorn de la figura d’Helios Gómez, l’artista comunista i gitano republicà que va ser represaliat pel franquisme. La mostra destaca l’art singular de Gómez, popular, avantguardista, i que ell definia com a realisme per visibilitzar la societat que volia transformar i els grups humans amb qui lluitava per emancipar-se. En destaquen el domini del grafisme i la tipografia, i la tècnica de la vella xilografia artesanal en l’agitprop, el cartellisme, l’activisme, la premsa i el mural públic.

De fet, una de les grans obres de Gómez va ser ‘Capella gitana’, que va pintar a les parets de la presó Model de Barcelona mentre hi va estar pres vuit anys de la seva vida.

L’exposició repassa la militància i el compromís polític de Gómez durant la República, la Guerra Civil i el franquisme. L’artista va fundar i presidir el Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya. Va néixer el 1905 a Sevilla, però es declarava barceloní, i va ser el fundador de la Casa d’Andalusia a Barcelona.

L’obra de Groys, per primer cop a Barcelona

“Pensant en bucle” és l’altra exposició que es pot visitar a La Virreina, i està formada per tres videocollages del filòsof, crític d’art i teòric dels mitjans Boris Groys. ‘Delits iconoclastes’, ‘Cossos immortals’ i ‘La religió’ es van crear entre el 2002 i el 2007 i tracten sobre la iconoclàstia, el ritu i la immortalitat. Tot plegat reflexiona sobre els rituals de la paraula i la imatge que constitueixen la nostra cultura. L’objectiu és “fer-nos pensar en vídeo”, fent jugar les idees amb les imatges en moviment en un bucle continu. Per Groys, pensar en bucle és un exercici a mig camí entre l’art conceptual i la filosofia audiovisual, que evidencia la bombolla mediàtica en què viu la nostra societat.

Aquesta és la primera vegada que s’exposa l’obra de Groys a Barcelona. L’artista va néixer el 1947 a l’Alemanya Oriental, i va formar part dels cercles no oficials dels intel·lectuals de Leningrad, on va estudiar, i Moscou, i el 1981 va marxar a la República Federal Alemanya, on va començar a publicar els seus treballs.