En el marc del 30 aniversari del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) la galeria ha tret una quarantena d’obres a la llum que formen part de l’extensa col·lecció del museu que arriba a les 6.000 obres. Ara és el torn de les creacions que se centren en la superfície com un espai per explorar l’interior. Hi ha poca pintura i moltes escultures i instal·lacions. A la mostra es poden veure els treballs de Michelangelo Pistoletto, un clar exemple d’una representació sense pintura. Es tracta d’un marc daurat i un mirall on s’observa la sala d’exposició. Aquí l’artista ha deixat el pinzell i la pintura per fer aquesta creació.

Michelangelo Pistoletto, ‘Architettura dello specchio'”


L’exposició està plantejada perquè el visitant reflexioni amb la superfície de les obres d’art i amb tot el que s’hi amaga al darrere”, ha explicat a betevé Antònia Maria Perelló, comissària de l’exposició. Un dels altres atractius de la mostra és l’obra de Latifa Echakhch, on la pintura aquí sí que té un paper destacable. Una instal·lació pintada de blau i que vol denunciar les protestes i conflictes bèl·lics dels anys 70. La instal·lació està feta amb fulls de calcar que s’utilitzaven per fer les crides a manifestar-se durant aquest període.

Latifa Echakhch, ‘À chaque stencil une révolution’

Una altra obra, en aquest cas de denúncia, és la creació de Doris Salcedo. A la imatge es veuen uns pergamins que deixen entreveure sabates de persones desaparegudes.

Doris Salcedo, ‘Atrabiliarios’

Bona part de l’obra explora les pràctiques postminimalistes, un moviment que va néixer en contra del minimalista i que incorporen un contingut crític. A la mostra hi ha obres de Antoni Tàpies, Lucio Fontana, Ignasi Aballí, Charlotte Posenenske o Dora García.