Els germans David i José Manuel Muñoz Calvo, Estopa, han estat uns dels guardonats enguany amb la Creu de Sant Jordi “per ser el grup català que més discos ha venut i per la popularitat de les seves cançons, amb temes molt arrelats a la quotidianitat i amb influències del pop, el flamenc i la rumba catalana”. També han estat els encarregats d’agrair el reconeixement en nom de les entitats guardonades. En el seu discurs el germans Muñoz han dedicat el premi, entre d’altres, al personal sanitari i als professors i han fet una crida a defensar la sanitat i l’educació públiques i dotar-les dels recursos necessaris. També han volgut destacar Catalunya com una terra d’acollida, mestissa, “un exemple per a tothom”, i han tancat la seva intervenció amb un “Visca Cornellà i visca el Baix Llobregat”.

A més d’Estopa, també han rebut la Creu de Sant Jordi la banda musical Elèctrica Dharma, l’Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova, l’associació El Círcol de Reusl’Associació Drets Sexuals i Reproductiusla Societat Cultural i Esportiva la Lira —del barri de Sant Andreu de Barcelona—, la Joventut de la Faràndula de Sabadell, l’Orfeó Vigatà, els Laboratoris Hipra, que han desenvolupat un vaccí contra la covid-19, i la Fundació del Gran Teatre del Liceu.

20 personalitats de camps molt diversos

Enguany les personalitats mereixedores de la Creu de Sant Jordi han estat el pallasso Jaume Mateu Bullich —conegut artísticament com a Tortell Poltrona—, l’actriu Carme Elias, el sociolingüista i fundador de l’ANC Miquel Strubell, la professora, política i activista Maria Olivares i la basquetbolista Laia Palau.

Altres premiats han estat la professora de català i activista per la llengua Maria Carme Cardó, l’artista Mari Chordà, el productor discogràfic Joan Carles Doval, la professora i intèrpret Rosa Maria Duran, l’escriptor i recercador del patrimoni lingüístic, històric i antropològic dels Pirineus Josep Espunyes, la física María del Carmen Llasat, el pintor muralista Josep Minguell, el pagès Lluís Parés Ramoneda, l’enginyer Jordi Puig, el fotògraf Hisao Suzuki, el físic i Premi Nacional de Recerca Lluís Torner, l’economista Carme Trilla, la pastora Marina Vilalta, l’artista Andreu Vilasís i o l’activista Fàtima Ahmed.

L’elecció de les persones distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja es va fer palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha volgut destacar que els guardonats “són exemples magnífics a qui cal admirar i a qui cal seguir”. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat que un país és “la suma de la seva gent” i que els guardonats d’enguany són “l’orgull de Catalunya i referents per a les generacions futures”.