El teatre del CCCB s’ha omplert de gom a gom per assistir a l’estrena, a Catalunya, d’Estiu 1993, la guardonada pel·lícula de Carla Simó —que ha assistit a la projecció— la seva primera obra com a directora. El film parteix d’una història personal, la pèrdua dels pares sent una infant, i ha tingut molt bona acceptació. Tant de la crítica com del públic. Aquest diumenge, en el col·loqui posterior a la projecció del film, bona part del públic ha lloat el treball de Simón. Sobre això, la jove directora afirma que “tot va començar com una cosa molt personal, que sí que sabíem que podia tocar a més gent, però no ens imaginàvem fins a quin punt la gent es quedaria emocionada amb la pel·lícula“. Tant que, just en acabar-la, confessa Simón “la vam presentar a festivals de cinema, la gent la va començar a veure i va deixar —la pel·lícula— de ser nostra”. I tot seguit, confessa, van “començar a rebre premis”, una situació que la directora qualifica de “surrealista”.

‘Estiu 1993’ es va endur el premi a la millor “opera prima” al Festival de Berlín i també el guardó del jurat internacional de la secció Generation Kplus. També ha rebut el Bisnaga d’Or al Festival de Màlaga, i el premi a la millor direcció al Festival de Cinema de Buenos Aires.

La projecció de la cinta ha estat el gran acte de cloenda del D’A Film Festival, un certamen que ha reunit unes 13.500 persones al voltant del centenar d’activitats programades aquests dies. Segons el director del festival, Carlos Rodríguez, “una molt bona valoració”. Destaca que, sobretot, hi han hagut “sales plenes, sessions esgotades, i amb grans estrenes”. A aquesta setena edició, però, encara li quedaran uns dies més, amb més projeccions a una dotzena de ciutats de Catalunya i la resta de l’estat.