Ha vingut a visitar-lo una amiga francesa i li ha volgut ensenyar les novetats a la ciutat. "I dintre de les novetats de l'any a Barcelona, una de les més importants és el Born." La posada en valor del patrimoni de la ciutat amb les activitats que la vida quotidiana del segle XXI necessita." És un habitual d'El Born Centre Cultural. Com tants d'altres que, des que es va estrenar, hi han estat més d'una vegada. "Me gusta mucho pasear por la zona del Born porqué la encuentro muy atractiva. Entonces cuando estoy por aquí siempre me paso alguna vez." La novetat, els repetidors i el fet que, a més, entrar-hi sigui gratuït ha permès a El Born Centre Cultural arribar gairebé al milió 900.000 visitants el 2014. Un altre museu que ha tancat l'any amb xifres a tenir en compte és el Museu d'Història de Barcelona, que ha fregat el milió de visites. "Hem vist la muralla aquesta que ens estaven donant les explicacions. I que es feia amb una massa que en llatí es deia ... i que vol dir ciment." Si es compara amb el 2013, el nombre de visites al MUHBA ha augmentat un 43%. La clau d'aquest increment la trobem en una de les seves seus, la casa del Guarda que, des que el Parc Güell és de pagament, s'inclou en el preu de l'entrada. Això n'ha fet doblar els visitants. Les xifres de visitants que ha fet públiques l'Institut de Cultura de Barcelona es corresponen només als museus de gestió municipal. No inclouen, per tant, d'altres museus consorciats, com el MNAC o el Marítim. Sí que inclouen, en canvi, el museu històricament més visitat de Barcelona, el Picasso. Segueix en la línia d'altres anys, amb 920.000 visitants, i continua sent una de les visites obligades pels turistes.

La tendència a incrementar el nombre de visitants anuals és generalitzada entre els museus de la ciutat. El Museu d’Història de Barcelona va arribar el 2014 als 980.327, un 76% més que els 556.730 de 2013. El director del MUHBA, Joan Roca, destaca l’èxit de l’exposició ‘El món de 1714’, que van veure més de 90.000 persones: “És la més vista mai en aquest museu i arreu d’Europa, tenint en compte que es tractava d’una exposició d’història”. Però Roca també subratlla que el MUHBA és un museu amb 10 seus i que el nombre de visitants va creixent any rere any a totes. De fet, bona part de l’increment del darrer any es deu a la inclusió de la Casa del Guarda del Parc Güell dins del recinte monumental en què es paga una única entrada per accedir-hi: l’any 2013, el recinte era d’accés lliure i els visitants de la Casa del Guarda pagaven una entrada específica; ara que tots els turistes que visiten el Parc Güell hi poden entrar, el nombre de visitants s’ha duplicat fins a superar els 590.000.

Amb aquestes xifres, el MUHBA ha acabat superant el Museu Picasso com a museu públic més visitat de la ciutat. El museu centrat en l’obra del genial pintor va rebre 919.814 visitants el 2014, una xifra lleugerament superior (+0,5%) a la de l’any anterior.

L’altre fenomen de 2014 ha estat El Born Centre Cultural. Els 1.894.400 visitants són, en aquest cas, el nombre total d’ocasions en què algú ha passat per una de les entrades del recinte, que és d’accés gratuït. Així doncs, no és gens estrany que la xifra superi en visitants la de qualsevol altre museu de Catalunya, on s’ha de pagar entrada. En tot cas, és un volum molt important de visitants, que confirma l’interès que d’entrada van demostrar els ciutadans (675.726 visitants el 2013, a partir de la inauguració l’11 de setembre) per un recinte que feia molts anys que estava tancat per poder adequar-lo al que avui és. Segons el director d’El Born CC, Quim Torra, fins ara aquest interès es manté, però caldrà assegurar-lo atraient públic nou amb noves activitats culturals a l’interior. Les de 2014, tant exposicions com representacions o visites guiades, han funcionat molt bé. Però de cara a aquesta temporada el centre ha previst diversificar-les més. Sense anar més lluny, la setmana vinent arrenca amb un concert dels Lax’n’Busto un cicle de concerts anomenat ‘Born de cançons’. També s’hi farà una exposició amb motiu del 70è aniversari dels bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki, produïda amb el Museu de la Pau del Japó.

El nou Museu del Disseny de la plaça de les Glòries es va inaugurar el 14 de desembre, però va aconseguir tancar l’any ja amb 57.542 visitants, comptant-hi alguns de les exposicions que s’hi han pogut veure durant els mesos en què ha estat pràcticament tancat per adequar els espais permanents. L’elevadíssim nombre de visitants que està rebent durant aquestes primeres setmanes de portes obertes (el primer diumenge ja hi van passar més de 10.000 persones) fa pensar que el 2015 superarà de llarg els 100.000 visitants que sumaven el 2010 el Museu de les Arts Decoratives, el Museu de la Ceràmica, el Museu Tèxtil i de la Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques, dels quals el centre ara unificat al Disseny Hub és en part hereu.

Una altra novetat de 2014 pel que fa als museus i centres d’exposicions gestionats per l’Institut de Cultura de Barcelona és el castell de Montjuïc. Des del mes de març s’ha de pagar per entrar-hi. Això potser ha fet perdre alguns visitants, però en tot cas ha permès quantificar-los: durant el 2014, han estat 588.800. Són quasi la meitat dels que s’havien comptabilitzat l’any anterior, però cal tenir en compte que fins a 2013 aquesta xifra era tan sols una estimació basada en el nombre d’usuaris del telefèric de Montjuïc (i no tots hi pujaven necessàriament per anar a visitar el castell).

A Montjuïc, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) va registrar l’any passat un increment del 13% en el nombre de visitants (de 635.917 fins als 718.230), mentre que la Fundació Joan Miró en va perdre prop del 2% (de 497.719 a 488.928). El creixement del MNAC és paral·lel al veí CaixaForum (de titularitat privada), que el 2014 també va incrementar un 13% el nombre de visitants, dels 686.151 de 2013 als 775.068 de 2014.

Hi ha altres dos espais museístics municipals que van perdre un percentatge important de visitants l’any passat: l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (12.606, -18%) i el centre d’art contemporani de la Fabra i Coats (7.542, -25%).

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a