El 1964 el país africà de Zàmbia va intentar tirar endavant un programa espacial per enviar 12 homes a la Lluna. El projecte, però, es va quedar en una utopia. D'aquesta història l'artista Cristina de Middle en va crear 'Afronautes', un projecte fotogràfic que barreja ficció i realitat per imaginar una hipotètica participació d'Àfrica en la cursa espacial, que han liderat històricament els Estats Units i Rússia. "Entre les obres també hi ha aquesta càpsula del temps. Una pedra en què es guarden diversos pensaments actuals i que no es podran obrir fins a l'any 2113." Els autors d'aquest projecte van recollir durant uns mesos a Munic diversos materials (escrits, fotografies o petits objectes) dels ciutadans que hi van voler participar. Quan la pedra s'obri, no quedarà cap dels participants, i els futurs espectadors tindran un petit arxiu de memòria col·lectiva del passat. Una visió del futur és la de l'artista polonesa Agnieszka Polska. Ella l'imagina en un paradís habitat només per artistes. A més de figures cèlebres, hi ha teòrics i artistes desconeguts, en una reivindicació de l'oblit, injust segons l'autora, amb què cauen alguns d'ells.

Quan es parla de com serà el futur el primer que ens ve el cap són les pel·lícules o llibres de ciència-ficció. Unes versions que intenten imaginar-lo a partir de la realitat. A l’exposició “El futur no espera” també hi ha un exercici d’imaginar el futur, però sense partir de la realitat. Els artistes Basel Abbas, Ruanne Abou-Rahme, Iván Argote, Pauline Bastard, Lúa Coderch, Cristina de Middel, Regina de Miguel i Agnieszka Polska presenten a La Capella diverses reflexions de possible futurs.

Entre les obres hi ha els ‘Afronautes’, de Cristina de Middel. Partint de les aspiracions de Zàmbia d’enviar homes a la lluna, l’artista imagina una cursa especial en què, a més dels Estats Units i Rússia, també hi ha el país africà.

En el cas de la ‘Munich Time Capsule 2013-2113’, d’Iván Argote i Pauline Bastard, es plantegen un diàleg amb el futur. Al llarg d’uns mesos els dos artistes van introduir en una gran pedra buida per entrar dins els pensaments dels ciutadans que van voler participar en la iniciativa. El compromís és que aquesta càpsula no s’obri fins d’aquí a 100 anys, perquè els que l’obrin tinguin un accés fàcil al passat.

A La Capella també es pot veure el projecte d’Agnieszka Polska. La pel·lícula ‘Future days’ planteja un món suposadament paradisíac en què només viuen artistes. Són grans noms de l’art de tots els temps que s’enfronten a l’eternitat. Entre ells també hi ha artistes actualment desconeguts, en un reivindicació de l’autora cap a aquestes figures clau de la història de l’art que han quedat oblidades.

La tria dels autors l’ha feta la comissària Sonia Fernández Pan. ‘El futur no espera’ va ser el projecte seleccionat pel programa BCN Producció 2014 de La Capella i es podrà veure fins al 18 de gener.