L’escultor barceloní Jaume Plensa continua deixant empremta arreu del món amb les seves obres colossals. Aquest dimecres s’ha inaugurat una peça gegant de 22 metres a Nova Jersey que mira cap a la ciutat de Nova York i demana silenci. Altres ciutats importants com Chicago, Madrid o Houston també en tenen. A Barcelona, la seva ciutat natal, es va aparcar un projecte d’una escultura de grans dimensions, però la ciutat està esquitxada d’obres més petites a l’espai públic i en interiors.

La gran escultura icònica, en un calaix

L’escultura que es va plantejar per Barcelona també era a primera línia de mar i havia de fer 52 metres d’alçària, més del doble que la de Nova Jersey. L’artista la va idear com un rostre de dona fet de malla de ferro. Va ser un encàrrec del govern municipal de l’alcalde Trias i s’havia de situar en una enorme plataforma a l’espigó del Gas, entre les platges del Somorrostro i la Barceloneta. El projecte, amb un cost molt elevat —de 32 milions d’euros—, va acabar, però, en un calaix. El mateix artista va manifestar la seva voluntat de fer “una gran escultura icònica” a Barcelona l’any 2014.

Les obres de Plensa a Barcelona

Malgrat no s’ha fet realitat la seva idea, l’obra de Plensa és representada a Barcelona amb obres de més petit format. La més rellevant és la situada just a tocar del Palau de la Música, ‘Carmela’. Es tracta d’una peça que va formar part d’una exposició temporal de quatre obres, però que fruit d’un acord amb el consistori, l’artista va accedir a fer-ne un dipòsit de vuit anys. Un grup de ciutadans va pressionar perquè l’obra es quedés a l’espai públic.

‘Carmela’, a tocar del Palau de la Música

Al passeig del Born, hi trobem una altra obra de Plensa, ‘Born’. Està formada per unes boles, lletres i un bagul de ferro forjat. Representen el passat medieval del Born. Una altra peça, ‘Escullera‘, es troba a la plaça de Francesc Layret, a tocar de la plaça d’Àngel Pestaña. S’hi va instal·lar l’any 1988. A diferència de ‘Carmela’, és menys identificable com una peça de l’autor i, sovint, s’ha trobat plena d’escombraries.

‘Escullera’, a la plaça de Francesc Layret

Peces en interiors

A Barcelona també hi trobem peces de Plensa en interiors com ‘Blau’, que va cedir a l’Hospital Clínic en homenatge al sanitaris per la seva tasca per combatre la pandèmia de la covid-19. Es troba al vestíbul de l’edifici i representa un rostre esculpit en una gran roca de basalt que supera els dos metres d’alçària i pesa dues tones i mitja. Al pati de Can Framis, al Poblenou, s’hi ubica una altra escultura de l’artista, ‘DellArte’. Va ser cedida per la Fundació Vila Casas.

‘Blau’ està situada al vestíbul de l’Hospital Clínic