Del 22 al 26 d’octubre té lloc el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou, que celebra la 19a edició. És un certamen de creació emergent, sovint alternativa i interdisciplinària, que a més s’implica amb el barri. Enguany no hi ha espectacles al carrer, però sí en espais públics tancats i delimitats, com els Jardins de Can Framis. Les restriccions que imposa la pandèmia han obligat a reconvertir la proposta.

“Es perd una mica l’essència de l’Escena Poblenou, però és un èxit haver tirat endavant el festival”, comenta la directora del certamen, Ada Vilaró. “Vull agrair als artistes el seu esforç per, en molts casos, repensar els seus espectacles per adaptar-los a les restriccions imposades”, afegeix Vilaró.

Més dones creadores que mai

Tres eixos programàtics vertebren l’edició: suport a la creació, reivindicació de l’espai públic (malgrat tot) i presència de dones creadores. El suport a la creació s’ha pogut evidenciar en la primera jornada del festival, ‘Embrions’, un programa de sis microespectacles, tres als Jardins de Can Framis i tres al Centre Cívic Can Felipa. Es tracta, com indica el títol, d’esbossos de projectes de més llarga durada, que tindran continuïtat o no en funció de la resposta del públic.

Pel que fa a la presència de dones creadores el llistó és molt alt: el 80 % dels 18 espectacles són d’autoria femenina. “És una necessitat perquè són massa anys de desequilibri”, assegura Vilaró. Tot i que hi ha un centre d’informació a Can Felipa on es poden adquirir entrades fins una hora abans que comencin els espectacles, l’organització recomana adquirir-les en línia. “Entenc que sempre ha estat un esdeveniment molt presencial, però en les actuals circumstàncies la compra en línia ens facilita molt les coses”, diu.