La majoria dels espais s’obren gratuïtament al públic dissabte, que és el dia de la Mercè. Però n’hi ha que mantenen les portes obertes fins diumenge, com el CCCB, el Museu de la Moto, el Palau de la Mercè (Capitania General), el Pavelló Mies van der Rohe o el Palauet Albéniz, els jardins del qual són de fet un dels escenaris d’aquestes Festes de la Mercè. Només diumenge, s’afegeixen als espais oberts els Jardins del Baluard i el Museu de Pintura Contemporània de Can Framis.

La Biblioteca Pública Arús ha avançat la jornada de portes obertes al matí de divendres. L’accés és lliure al Palau Robert, al Centre de la Imatge de la Virreina i al Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats des de dijous i fins diumenge. I a l’Arxiu Fotogràfic, des de dimecres passat.

Les entrades gratuïtes per a la Sagrada Família eren per a les tardes de divendres, dissabte i diumenge, però calia reservar-les a través del web a partir de dilluns passat i a hores d’ara ja estan exhaurides.

Al Poble Espanyol, les entrades gratis no són per a tothom: qui vulgui accedir-hi aquest dissabte sense pagar, haurà de demostrar que és resident a Barcelona. En canvi, al MNAC, l’accés és lliure per a tothom dissabte al matí, però durant la setmana (fins a aquest divendres) les dones que es diguin Mercè ja hi han pogut entrar gratis amb un acompanyant.

El Palau de la Generalitat rebrà visites durant tot el dissabte, fins a les 19 h. Curiosament, a l’altra banda de la plaça de Sant Jaume, l’Ajuntament de Barcelona no obre portes al públic per la Mercè, sinó que aquestes visites lliures es reserven per a les festes de Santa Eulàlia, Sant Jordi i Corpus.