Foto: Violeta Gomà (ACN)

(ACN) El film ‘Creatura’, de la barcelonina Elena Martín, ha guanyat el premi a la millor pel·lícula europea de la Quinzena de Cineastes de Canes. Rodat a l’Escala i altres punts de la Costa Brava, era un dels 20 llargmetratges seleccionats en aquesta secció no competitiva, paral·lela al festival, i destinada a reconèixer la millor òpera prima de Canes.

Un relat sobre educació emocional i sexual

L’actriu i directora proposa a ‘Creatura’ un viatge personal pel tabú que encara hi ha entorn a la sexualitat a través d’una dona, interpretada per la mateixa directora, per entendre i reconciliar-se amb el sexe. I ho fa retrocedint fins a la infància, el moment en què un descobreix el propi cos. En una entrevista a l’ACN, Elena Martín reflexiona sobre com la mirada externa dels adults condiciona l’experiència fins al punt de reprimir-la i convertir-la en “vergonya, prejudici i culpa”.

Fugint del “morbo i l’espectacularitat”, Elena Martín i Clara Roquet —que signen un guió a quatre mans escrit íntegrament en català i ambientat a la Costa Brava— tenien clar que volien tractar la temàtica amb “tendresa”, acostant la sexualitat a l’essència i a la naturalitat. “La voluntat no era ser trencadores o irreverents, sinó fer una pel·lícula honesta en què l’espectador també es reconciliés amb les pròpies experiències”, detalla la directora.

Un relat arriscat, retratar “la sexualitat infantil”

En tot moment les va moure la voluntat d’endinsar-se en un moment vital com el descobriment del propi cos durant la infància, conscients del risc d’intentar fer un “retrat de la sexualitat infantil”, en què no hi ha referents cinematogràfics. “Tots els tabús, vergonyes i malentesos comencen a una edat primerenca, quan un infant que està descobrint el seu cos comença a rebre prejudicis i a crear vergonyes i complexos, que acaben sent desconnexions amb el propi cos”, va opinar.

El repartiment de la pel·lícula el completen Oriol Pla, Alex Brendemühl i Clara Segura, actors que, per la directora, tenen la capacitat de generar “tendresa des del patetisme”.