Sembla que el llistat d’actes del Tricentari no s’acabi mai. Ja fa uns mesos que es va avançar una part del programa però ha estat aquest dimecres que se n’han conegut tots els detalls. La presentació s’ha fet al Museu d’Història de la Ciutat, on han acudit alguns dels responsables del que es podrà veure des d’ara i fins al setembre.

La festa de cloenda, el Piromusical

Els focs de la Mercè seran l’espectacle de clausura dels actes del Tricentenari a Barcelona. Lluís Danès dirigirà el Piromusical, que incorporarà projeccions audiovisuals i representacions teatrals que jugaran amb les Fonts de Montjuïc i les columnes de Puig i Cadafalch. L’espectacle farà un repàs dels 300 anys d’història de Catalunya  i farà un homenatge als creadors que han internacionalitzat el país com Gaudí, Miró i Pau Casals, entre d’altres. També hi haurà una referència a la llengua catalana, des de Ramon Llull fins a Miquel Martí i Pol. El director de l’espectacle ha destacat el factor sorpresa que tindrà el Piromusical.

Una fotoceràmica gegant de Joan Fontcuberta

La plaça d’Isidre Nonell acollirà també una instal·lació que no deixarà indiferent. Un mural gegant fet amb milers de rajoles i amb les fotografies que hauran fet els ciutadans. De la suma de totes les fotos en sorgirà la imatge de dues persones fent-se un petó. L’artista del mural és el fotògraf Joan Fontcuberta i es podrà veure a partir del juny.

Els carrers s’omplen d’arquitectura efímera

BCN-RE.SET és el projecte que han creat el director d’escena Àlex Ollé i l’arquitecta Benedetta Tagliabue, que organitzaran un circuit d’arquitectura per algunes de les places del centre de la ciutat, com la dels Àngels i la de la Mercè. La primera instal·lació arribarà al maig al Parc de la Ciutadella i representarà l’antiga muralla de Barcelona i la destrucció posterior. Aquesta actuació donarà lloc a sis instal·lacions més que elaboraran arquitectes internacionals i escoles de disseny i arquitectura de Barcelona.

Un gran espectacle de La Fura dels Baus

Un dels plats forts és l’espectacle ‘MURS. 1714-2014’, que s’emmarca en el festival del Grec i que tindrà lloc al Castell de Montjuïc. La Fura dels Baus s’encarregarà d’un espectacle de gran format que vol fer viure al públic el setge, però amb ulls contemporanis. La representació es farà el mes de juliol en els murs del recinte.

Els actes arriben als barris

Les activitats del Tricentenari estaran escampades per diversos barris de la ciutat. El Centre Cívic La Farinera proposa un itinerari per descobrir com va viure el setge Sant Martí de Provençals, on encara és visible l’empremta de la guerra. L’activitat està programada per al 17 de maig. El Centre Cultural de Can Fabra acollirà una exposició sobre la Guerra de Successió a Sant Andreu de Palomar. Coincidint amb aquest esdeveniment es presentarà el llibre ‘Sant Andreu de Palomar, 1635-1716′, que recorre vuit dècades de conflicte bèl·lic al barri.

També la llengua tindrà un paper important. Una exposició audiovisual, ‘1714: El català ahir, avui i demà’, traçarà la història de la llengua durant els darrers 300 anys. S’hi destaca el paper de les lleis per protegir les llengües i evitar que desapareguin. La mostra es farà a l’Espai Avinyó, al Gòtic.

També a Ciutat Vella, El Born Centre Cultural acollirà converses i reflexions sobre Europa i els ciutadans que hi conviuen. Sota el títol DO Europa, aquestes xerrades estaran moderades per la periodista Mònica Terribas, que comptarà amb pensadors i intel·lectuals internacionals com Zygmunt Bauman, Aleksandra Kania, i Susan George, entre d’altres.