Al soterrani de l'edifici, s'hi guarden ja les primeres peces que formaran part de les exposicions del nou Museu del Disseny. La sala de reserves acull només una petita part dels 70.000 objectes que s'hi han d'acabar traslladant procedents de quatre museus fins ara separats. Una feina feixuga que s'allargarà més enllà de la inauguració, prevista per al desembre, en bona part per la dificultat de moure col·leccions molt diverses de mida i material. PILAR VÉLEZ, directora del Museu del Disseny "El nostre calendari és estar traslladant fins a finals de 2015. El patrimoni exigeix un ritme i no es pot córrer més." De les 70.000 peces, de moment, se n'exposaran unes 2.000 que ompliran durant cinc anys aquestes sales ara buides. (POSTPO) A la planta superior hi haurà una col·lecció de disseny gràfic. La tercera planta estarà dedicada a la indumentària i la moda des del segle XVI fins a 2014. A la segona, s'hi exposarà ceràmica, mobiliari i altres col·leccions d'arts d'autor. Per últim, la primera planta acollirà objectes de disseny. L'equipament arrenca aquest any amb un pressupost de dos milions i mig i gairebé tres més per dissenyar les exposicions. L'obertura del Museu del Disseny s'ha concebut també com una peça més de la transformació de la plaça de les Glòries. No només per ajudar al canvi urbanístic, sinó per apropar-hi públic i fer d'aquesta zona una nova centralitat cultural. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Que aquest nou pol de vida es faci basant-se en equipaments culturals em sembla bastant més interessant que altres pols de vida que s'han fet basant-se grans establiments comercials. A l'edifici del Disseny Hub hi dóna vida des de novembre la Biblioteca del Clot. Fa dos mesos s'hi van traslladar també les oficines del BCD i el FAD, i a l'abril està previst que obri el Centre de Documentació, un espai de consulta amb més de 22.000 documents que vol potenciar la investigació. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "L'acrònim que alguns pronunciàvem DHUB, uns altres DHUB, altres DHUB, i uns altres D-HUB, per tant hi havia versions per a tots els gustos, i ens proposem, perquè entenem que els conceptes disseny, Barcelona i el concepte de 'hub' són interessants, que sempre que ens referim a l'edifici parlar de Disseny Hub Barcelona."

El Museu del Disseny integrarà en un únic espai les peces del Museu Tèxtil i d’Indumentària, el Gabinet de les Arts Gràfiques, el Museu de les Arts Decoratives i el Museu de la Ceràmica. El trasllat no és una tasca fàcil i més quan es tracta de manipular més de 70.000 peces de tot tipus, des de carruatges, vestits o objectes petits com anells o rellotges. El 2013 es va iniciar la mudança de les col·leccions, que s’allargarà fins a 2015, mesos després que s’hagi inaugurat l’equipament.

Els diversos fons que van arribant al Museu del Disseny s’ubiquen en una sala de reserva de 2.000 metres quadrats. En aquesta espai, els professionals restauren, cataloguen i reordenen les peces abans de la seva exhibició al públic.

El museu es posarà en marxa amb quatre exposicions de llarga durada, el mes de desembre i una de temporal que s’inaugurarà el febrer de 2015.

“Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural”. Aquesta mostra exhibirà 240 peces de la col·lecció de disseny de producte. Es tracta d’un recorregut monogràfic del millor disseny industrial de les últimes dècades dissenyats o produïts a casa nostra.

“Extraordinàries! Col·leccions d’arts decoratives i d’arts d’autor (Segles III-XX)”. La història de les arts decoratives de Catalunya a través de la ceràmica, el mobiliari, el vidre, teixits, rellotges i altres objectes. En total s’hi mostraran 1.200 peces.

“El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2014)”. Col·lecció d’indumentària i moda des del segle XVI fins avui. Hi haurà 170 peces, algunes d’històriques com les que provenen de la col·lecció “Rocamora” que conviuran amb les creacions dels dissenyadors més actuals.

“El disseny gràfic: d’ofici a professió”. Una mostra dedicada als inicis del disseny gràfic, des dels anys 30 fins a les darreres col·leccions gràfiques.

“Disseny per viure”. Aquesta serà la primera mostra temporal que acollirà el museu el febrer de 2015. L’objectiu és analitzar diversos projectes i productes i veure quina contribució han aportat al món actual.

A l’abril s’estrenarà el Centre de Documentació

En dos mesos es posarà en marxa l’arxiu de les arts decoratives i el disseny que ara té les prestatgeries pràcticament buides. El fons tindrà 22.000 documents entre llibres, catàlegs comercials, revistes i material gràfic que es distribuirà en un gran espai de 916 m2. Està pensat pels estudiants, els professionals i els investigadors del sector.