És el rastre d'un kimono gravat a la pell, i això, cremades causades per les ones de calor a més d'un quilòmetre del lloc de l'impacte. Són les conseqüències més immediates de dues explosions que, en pocs segons, van matar 200 mil persones. 70 anys més tard les ciutats s'han anat reconstruint però el record hi ha perdurat, per exemple, a través d'aquests dibuixos fets pels hibakusha, les persones que van sobreviure a la catàstrofe. Així és com sempre més han recordat les bombes nuclears de Hiroshima i Nagasaki. JOSEP MAYORAL, vicepresident de la xarxa internacional Mayors for Peace "Estem aquí per dir 'mai més'. Mai més tragèdies com aquesta, mai més violència, mai més guerres obertes i mai més guerres encobertes." KAZUHIKO KOSHIKAWA, ambaixador del Japó a Espanya "Para llegar a una resolución final que prohíba las armas nucleares seguiremos trabajando para presentar propuestas concretas y realistas." Avui dia encara hi ha 9 països al món que controlen 19.000 armes nuclears, dues mil de les quals estan preparades per activar-se ara mateix. Ho expliquen aquests gràfics de la mostra, que no per casualitat s'ha instal·lat a El Born Centre Cultural. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Aquest és un espai també de memòria. Aquí veiem les runes d'una desfeta però es va aixecar i va saber construir aquest espai meravellós però també mantenir la seva identitat." Barcelona acollirà l'exposició fins al 8 de febrer. A partir de llavors la mostra es traslladarà a Granollers, l'altra ciutat que ha produït l'exposició. Allà, també s'exposaran una selecció de materials que van ser recuperats després de les explosions.
Gairebé 70 anys després del llançament de les dues bombes atòmiques a les ciutats nipones de Hiroshima i Nagasaki, el record d’aquells tràgics fets perdura entre la població. En pocs segons van provocar la mort de 200.000 persones i les seqüeles posteriors han estat inquantificables.
L’exposició repassa precisament això, els efectes més immediats en les persones, els edificis i el medi ambient, però també a llarg termini, com els efectes causats per la radioactivitat, que han perdurat durant moltes generacions. La mostra recull gràfics, textos, documents audiovisuals i fins i tot dibuixos fets pels “hibakusha”, persones que van sobreviure a la catàstrofe. I 70 anys després, també fa un repàs de com s’han reconstruït les dues ciutats i de com s’han adaptat als nous temps.
Tot i així, després de més de mig segle, el món encara no s’ha alliberat de l’amenaça nuclear. A dia d’avui nou països controlen 19.000 armes nuclears, 2.000 de les quals estan a punt per activar-se en aquest moment, i que són desenes de vegades més potents que les bombes d’Hiroshima i Nagasaki.
Les ciutats també treballen pel desarmament
Darrere d’aquesta exposició hi ha els Museus de la Pau de Hiroshima i Nagasaki, i també la xarxa internacional Mayors for Peace, que treballa per la pau i el desarmament. A tot el món hi ha més de 6.000 ciutats adherides, i a Catalunya, més de 200 municipis, entre els quals, Barcelona i Granollers, que ostenta una de les vicepresidències de l’entitat.
Precisament a Granollers és on es traslladarà l’exposició a partir del 8 de febrer. El Museu de Granollers exposarà una mostra més ampliada, amb objectes d’ús quotidià recuperats després de l’explosió i una part dedicada a la lluita per l’abolició de les armes nuclears.