La vinculació de Santa Eulàlia amb el Tricentari es pot descobrir amb el mateix símbol de la celebració de 1714, que és l'escut de Santa Eulàlia. El Born Centre Cultural serà un dels grans escenaris de les festes d'hivern de la ciutat. S'obriran al públic les restes arqueològiques i totes les exposicions. Entre altres activitats, aquest espai també serà la parada final del cercavila de divendres. La tercera edició del Festival de la Llum tindrà més vinculació amb la ciutat que mai, a part dels mapatges que ja es van poder veure per la Mercè, hi haurà moltes més activitats relacionades amb la llum. La ciutat convidada és Cardona per la seva vinculació amb els fets de 1714, i han porta l'àliga i els gegants. Uns personatges que passejaran per la ciutat junt amb els altres elementes de la cultura popular barcelonina. Tampoc no hi faltarà el correfoc, els castells i torna la Moixiganga de Barcelona.

Les festes més tradicionals de Barcelona, les que se celebren cada hivern, arrencaran divendres i s’allargaran durant tot el cap de setmana i també el dia 12 de febrer, dia de Santa Eulàlia. Enguany el cartell du com a protagonista l’Àliga de la ciutat pintada de blanc sobre un fons ple de colors.

El Born Centre Cultural, de festa major

Aquest equipament celebrarà quatre jornades de portes obertes. A banda s’hi han programat diverses activitats per commemorar el tricentenari de Barcelona. S’encendran 1.500 espelmes que recrearan el logotip del Tricentari de 1714. Això passarà el 7 de febrer a les 20 h. A banda d’aquest espectacle, la façana de l’antic mercat del Born s’il·luminarà des de divendres i fins diumenge amb uns llums que simularan ser uns fanalets que penjaran de cadascuna de les columnes de l’edifici. Aquest espectacle es podrà veure dues vegades al dia.

Projeccions de llum a patis de Ciutat Vella i les muralles romanes

Tant els professionals com els estudiants de disseny i arquitectura, han creat aquesta experiència. El pati de Ca l’Ardiaca, el de l’Ateneu Barcelonès i el Porxo del Saló del Tinell, entre d’altres espais, canviaran de cara gràcies als efectes de la llum. Per exemple, es podran veure espectacles lumínics que representen les llàgrimes de Santa Eulàlia, una lluna, i també l’horitzó.

A les antigues restes de muralles de la ciutat hi haurà projeccions especials fetes amb llum làser. Es podran veure al carrer de la Palla, a la plaça dels Traginers, al carrer del Sots tinent Navarro i a la plaça del Vuit de Març. També a la casa on va viure el poeta Salvador Espriu, situada al número 118 del passeig de Gràcia, aniran apareixent versos que imiten la caligrafia d’Espriu.

Portes obertes als museus

Els museus de Barcelona també s’uneixen a la festa i es podran visitar de forma gratuïta espais com el CosmoCaixa, el CCCB, i el Museu d’Història de Barcelona, entre altres propostes. Els equipaments han triat diverses dates per celebrar les portes obertes que es pot consultar en aquest web. També es podrà visitar l’Ajuntament de Barcelona el proper dimecres 12.

Jornades castelleres i correfocs

L’acte central de les colles castelleres se celebrarà el pròxim diumenge 9 de febrer a la plaça de Sant Jaume. Previament es farà una cercavila amb els castellers que passaran pels carrers que connecten la plaça Nova amb la de Sant Jaume. Tampoc no hi faltaran els correfocs, tant per als adults com per als més petits, diumenge que ve pels carrers del barri Gòtic.