L'Acadèmia del Cinema Català s'ha deixat seduir per la valentia de la realitzadora debutant Neus Ballús dirigint 'La plaga'. Un dur retrat de la perifèria barcelonina en els actuals temps de crisi en el qual s'entrecreuen les històries de cinc personatges que no són actors i que han hagut d'interpretar-se a si mateixos després d'un treball de preparació de quatre anys. La recompensa: premis a la millor pel·lícula, millor direcció, guió i muntatge. NEUS BALLÚS, realitzadora "Reflecteix, sense que nosaltres ho haguem volgut, el moment en què vivim i aquest esperit de lluita, de rebel·lia que s'ha de tenir per tirar endavant. I bé, penso que, no sé per quin motiu, ha agafat." Tot i no endur-se alguns dels principals premis, no es pot dir que 'Los últimos dias' la pel·lícula de ciència-ficció que planteja una Barcelona apocalíptica n'hagi sortit malparada. La cinta dels germans Àlex i David Pastor, absents a la gala, és la més guardonada. La pel·lícula, de cinc milions d'euros de pressupost i nominada en 11 categories, s'ha endut sis premis tècnics i el de millor pel·lícula en llengua no catalana. Àngel Llàcer va conduir la gala dels premis, que a banda de les dues cintes esmentades van estar molt repartits. 'Tots volem el millor per a ella', de Mar Coll, va merèixer premis a les interpretacions femenines, a la protagonista, Nora Navas, i a la de repartiment, Clara Segura. Els actors guardonats van ser Ramon Madaula pel paper de repartiment a 'La por', dirigida per Jordi Cadena, i José Sacristán, pel paper protagonista a 'El muerto y ser feliz', de Javier Rebollo. JOSÉ SACRISTÁN, actor "Es conmovedor ver el esfuerzo, el coraje, el talento, de muchos chavales y gente joven que cuentan conmigo para trabajar, y que hacen películas tan libres y valientes y tan formidables." Van rebre un guardó la cinta documental 'Món petit' i les pel·lícules 'Barcelona nit d'estiu', i 'Història de la meva mort'. La sala dempeus va ovacionar l'actriu Julieta Serrano, a qui l'acadèmia va concedir el premi honorífic.

La sisena edició de la gala dels premis Gaudí, que es va emetre per Barcelona Televisió, es pot tornar a veure a través d’aquest enllaç de BTV a la carta.

Llistat PREMIS GAUDÍ 2014

Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2014
Julieta Serrano

Millor pel·lícula
‘La plaga’, guió i direcció de Neus Ballús; produïda per Pau Subirós, El Kinògraf SL, Televisió de Catalunya i ARTE France.

Millor protagonista femenina
Nora Navas per ‘Tots volem el millor per a ella’

Millor protagonista masculí
José Sacristán per ‘El muerto y ser feliz’

Millor director
Neus Ballús per ‘La plaga’

Millor actor secundari
Ramon Madaula per ‘La por’

Millor actriu secundària
Clara Segura per ‘Tots volem el millor per a ella’

Millor curtmetratge
‘Godka Cirka” (‘Un forat al cel’), guió i direcció d’Àlex Lora, produïda per Inicia Films.

Millor guió
Neus Ballús i Pau Subirós per ‘La plaga’

Millor direcció artística
Balter Gallart per ‘Los últimos días’

Millor vestuari
Lourdes Pérez i Rosa Tharrats per ‘Història de la meva mort’

Millor fotografia
Daniel Aranyó per ‘Los últimos días’

Millor pel·lícula en llengua no catalana
‘Los últimos días’, guió i direcció d’Àlex i David Pastor; produïda per Morena Films, Rebelión Terrestre Film, Antena 3 Films, Les Films du Lendemain i Televisió de Catalunya.

Millor pel·lícula per a televisió
‘Carta a Eva’, direcció d’Agustí Villaronga; guió d’Alfred Pérez, Roger Danès i Agustí Villaronga; produïda per Copia Cero, Televisió de Catalunya i TVE

Millor muntatge
Neus Ballús i Domi Parra per 0La plaga’

Millor maquillatge i perruqueria
Patricia Reyes per ‘Los últimos días’

Millor música original
Joan Dausà per ‘Barcelona, nit d’estiu’

Millors efectes especials/digitals
Lluís Rivera, Pablo Perona, Juanma Nogales, Jon Aguirre, Manuel Ramírez i Isidro Jiménez per ‘Los últimos días’

Millor pel·lícula europea
‘Amour’ (‘Amor’), guió i direcció Michael Haneke; produïda per Les Films du Losange, X-Filme Creative Pool / Wega Film / France 3 Cinéma, ARD Degeto, Bayerischer Rundfunk, Westdeutscher Rundfunk, Canal + i France Télévisions. França, Alemanya i Àustria.

Millor direcció de producció
Josep Amorós per ‘Los últimos días’

Millor so
Licio Marcos de Oliveira, Oriol Tarragó i David Calleja per ‘Los últimos días’

Millor pel·lícula documental
‘Món  petit’, direcció de Marcel Barrena; guió de Marcel Barrena, Víctor Correal i Adrià Cuatrecases, produïda per Umbilical Produccions, Corte y Confección de Películas, i Televisió de Catalunya