Sergi Espinosa, programador de l’Ateneu l’Harmonia, i Daniel Hernando, dissenyador gràfic i fundador de Münster Studio, engeguen Triangular: la primera editorial independent 100 % andreuenca. El projecte editorial s’estrena publicant dos llibres de fort contingut social i de proximitat: un recull de relats de l’escriptora Mar Vallecillos i un còmic de l’il·lustrador palestí Mohamed Sabaaneh.

Triangular es va començar a gestar al juny, després de l’última edició de Literal, la fira d’idees i llibres radicals que organitza l’Ateneu l’Harmonia al recinte de la Fabra i Coats des de fa quatre anys. Va ser llavors quan el Sergi Espinosa i el Daniel Hernando van creure necessari crear un altaveu per a escriptors i dibuixants amb sensibilitat social i ideològica similar a la seva. Uns mesos més tard, Triangular arrenca com una editorial petita, independent i de pensament crític. Segons explica Espinosa, el projecte el financen ells mateixos amb els seus estalvis: “L’objectiu és atreure escriptors novells. Volem publicar llibres bàsicament de narrativa, còmic i alguna cosa de poesia. Hem vist que en el mon editorial independent hi ha molt llibre de caire polític però trobàvem a faltar un espai per als escriptors d’altres gèneres”.

‘Miraràs el món’, una reflexió del sistema social i polític

L’escriptora Mar Vallecillos és sociòloga i periodista de formació. ‘Miraràs el món’ és el primer llibre d’aquesta escriptora novella de 42 anys, andreuenca d’adopció des de fa sis anys. Recull 43 textos publicats al mitjà d’informació independent ‘La Directa’ des de fa dos anys i mig. “Es tracta d’una mirada quotidiana sobre temes del dia a dia que fan reflexionar sobre el sistema social i polític en què vivim”, explica Vallecillos. “Hi ha textos que són una proposta filosòfica, social i política sobre què podem fer per canviar algunes coses. En d’altres, tracto temes socials diversos com el dret a l’habitatge o la violència masclista. I un tercer bloc aborda temes íntims sobre relacions personals en el dia a dia.”

‘Palestina en blanc i negre’, una mirada crítica sobre el conflicte

‘Palestina en blanc i negre’ és una traducció de l’antologia de vinyetes ‘White and black: political cartoons from Palestine’, de l’il·lustrador palestí Mohammad Sabaaneh i que va publicar Just World Books als Estats Units. El dibuixant va pintar les il·lustracions mentre va ser un pres polític a Israel. Els dibuixos de Sabaaneh són en blanc i negre perquè la vida del palestí, de l’oprimit, es així de monocromàtica, sense matisos, immersa en uns sentiments negatius com la por, el desemparament o la humiliació. El llibre consta d’una col·lecció de vinyetes en blanc i negre i totes expliquen una història per convertir-se en crònica i testimoni del que viu el poble palestí des de fa dècades.

Mohammad Sabaaneh, de 40 anys, és el principal dibuixant del diari palestí ‘al-Hayat al-Jadida’. Resideix a Ramallah, Cisjordània, però la seva obra s’ha exposat a molts llocs d’Amèrica del Nord i Europa Occidental; algunes es van mostrar a Gijón el març del 2012, formant part de l’exposició “Història i identitat palestina a través de l’humor gràfic”.

Els llibres de Triangular ja estan a les llibreries

Triangular ha publicat 500 exemplars de cadascun dels dos primers títols. Els llibres es poden comprar a la llibreria Canales de Sant Andreu i en algunes llibreries independents de la ciutat com ara La Carbonera i La Raposa, al Poble-sec, Ciutat Invisible de Sants, El Local al Raval o Obaga Llibreria a Gràcia. Els responsables de Triangular ja treballen en dos llibres més, un de relats i un altre de poesia que veuran la llum els propers mesos.