El DocsBarcelona és un festival de cinema documental que programa el més destacat de l’any a escala nacional i internacional. La 21a edició ha acollit 66 sessions i un mes de projeccions en línia, que han arribat a més de 20.000 espectadors. Aquesta xifra dobla la que es va registrar fa dos anys i representa un augment del 30 % en comparació amb el 2017. També han tingut molt èxit les activitats dedicades als professionals del sector i hi han participat 1.800 persones.

Els premiats del DocsBarcelona 2018

El millor documental del 2018 és The distant barking of dogs’, dirigit pel danès Simon Lereng Wilmont. El film explica la història de l’Oleg, un nen ucraïnès, i la seva àvia, en una zona fronterera on conviuen amb el foc antiaeri i els atacs amb míssils. El jurat també ha volgut fer una Menció Especial a ‘Miss Kiet’s children’, de Petra Lataster-Czisch i Peter Lataster. Aquest documental mostra la vida d’una professora holandesa que acull i ensenya a nens refugiats. La Secció Oficial Panorama també atorga el Premi Nou Talent, dirigit a cineastes debutants. En aquest cas ha reconegut la feina de Martín Benchimol i Pablo Aparo, directors d’El espanto’.

A la Secció Oficial Latitud, patrocinada per Antaviana Films, han premiat la pel·lícula xilena Robar a Rodin’, de Cristóbal Valenzuela, una crònica de l’accidentada exposició del famós escultor francès. També s’ha atorgat el Premi Amnistia Internacional, que premia la implicació en la defensa dels Drets Humans i de la llibertat d’expressió. La guanyadora ha sigut ‘The Congo tribunal’, de Milo Rau, que explica les ferides obertes del país africà, després d’una guerra on van morir fins a sis milions de persones. La secció What the Doc! ha donat el premi a ‘The Prince and the Dybbuk’, d’Elwira Niewiera i Piotr Rosołowski.

El millor film del DocsBarcelona, segons el públic

El públic també té veu i vot al DocsBarcelona. Han concedit el premi a millor documental a ‘Petitet’, que dona a conèixer un dels rumbers més coneguts de casa nostra. L’ha dirigit Carles Bosch i s’estrenarà a les sales comercials el proper 8 de juny.

Prop de 3.800 adolescents també han fet de jurat. Han lliurat el Premi Docs&Teens a ‘El viatge de l’Unai’, d’Andoni Canela, un periple familiar pel costat més salvatge de la naturalesa. Finalment, el Premi DocsBarcelona del Mes, que recull els vots dels assistents a les projeccions de la xarxa, ha estat per Angry Inuk’, d’Alethea Arnaquq-Baril.