El Diumenge de Rams ara fa uns anys era molt habitual veure famílies senceres, amb els padrins i els fillols, tots ben mudats perquè, tal com diu el refrany, “Diumenge de Rams, qui no estrena no té mans”. Però saps ben bé què se celebra el Diumenge de Rams? Repassem la història d’aquesta celebració cristiana i quina diferència hi ha entre palmes i palmons. També podràs conèixer on comprar palmes i palmons per al Diumenge de Rams del 2019 a Barcelona i quina és la processó a Barcelona més destacada per celebrar aquest dia com marca la tradició.

Què se celebra el Diumenge de Rams?

En la religió cristiana, el dia de Rams commemora l’entrada de Jesucrist a Jerusalem d’alt d’un ruc i acompanyat dels seus deixebles coincidint amb la celebració de la Pasqua jueva. Segons l’Evangeli aquest fet va ocórrer a l’inici de l’última setmana de la seva vida, junts abans del Sant Sopar. Per tant, la festa del diumenge de Rams és l’inici del que es coneix com la narració de la Passió de Crist.

Els evangelistes narren aquesta entrada de Jesús a Jerusalem i expliquen que el messies va ser rebut amb unes grans mostres d’alegria i li van donar la benvinguda brandant branques de llorer, d’olivera i també fulles de palma, totes tres, plantes típiques de Jerusalem. Però aquesta rebuda tan triomfal no va agradar gens a les autoritats de Jerusalem, fet que va afegir encara més tensió entre Jesucrist i el poder establert. Tot plegat, va acabar desembocant en la seva mort per crucifixió.

Com pots celebrar el Diumenge de Rams del 2019 a Barcelona?

Per recordar aquesta escena els feligresos compren palmes, palmons i branques de llorer, que son beneïdes durant la missa que ofereix el capellà de la parròquia, on es llegeix també aquest episodi de l’Evangeli. En algunes cases encara es conserva la tradició de deixar penjada la palma beneïda al balcó durant tot l’any perquè es pensa que porta protecció i bona sort.

Les palmes són fulles de palmera treballades artesanalment i estan trenades amb filigranes. Els palmons són més grans i senzills i estan fets a partir d’una fulla sencera de palmera, la base de la qual es va picant al terra quan el mossèn ofereix la missa. Tradicionalment, els padrins regalaven la palma a les filloles i els palmons als fillols.

Aquest 2019 el Diumenge de Rams se celebra el 14 d’abril. Cal tenir en compte que a Barcelona es pot portar a picar el palmó a moltes esglésies però algunes fan desfilades més destacades. És el cas de la coneguda com la Processó de la Burreta, on es pot veure Jesús dalt d’un ruc tal com explica l’Evangeli. La processó es fa a l’església de Sant Agustí, que es troba a la plaça del mateix nom, al barri del Raval. Un altre dels indrets clàssics per beneir les palmes i els palmons és a la Catedral de Barcelona.

On comprar palmes i palmons a Barcelona?

Abans que arribi el Diumenge de Rams a la rambla de Catalunya s’hi instal·la la Fira de Rams, on els barcelonins poden trobar les palmes, els palmons i els llorers que tradicionalment els padrins regalen al seus fillols per portar a beneir a l’església.

Tal com mana la tradició tant les palmes com els palmons han d’anar ben farcits i decorats de llaminadures. També s’hi pot trobar l’ornamentació clàssica d’aquests dies, com ara els rosaris de sucre fins o bé les cintes de colors. Entre els carrers d’Aragó i el de la Diputació s’hi instal·la una altre fira on es poden adquirir els productes artesans i tradicionals.