A Descontrol MParental, el seu cinquè disc, els barcelonins Xiula continuen posant música als diversos reptes familiars del dia a dia. A través de les 14 cançons del nou àlbum el grup convida pares i mares a fer un viatge per les diverses etapes de la criança. Les seves lletres els volen donar alè per superar les primeres etapes després de l’arribada d’un fill. “La gent ens escolta i diu: han posat paraules i lletra a allò que passa a casa nostra, en aquest disc això ha passat més que mai”, ha explicat Jan Garrido, component del grup. Tot i que en aquest cinquè disc els infants segueixen sent els protagonistes, aquest cop els conviden, però, a mirar amunt, perquè entenguin que als adults també els passen coses.

Xiula assegura que aquest darrer treball és el més emotiu i el més madur de tots els que han publicat fins ara. “Aquest disc és el disc més bo, el més madur. Té més dinàmica, més sentiment i està més cuidat, segur”, ha assegurat Garrido. En aquesta ocasió, en Jan, en Rikki, en Marc i l’Adrià han col·laborat amb fins a 14 artistes catalans, com Clara Peya, Suu, Beth o Albert Pla.

‘Mirada Estràbica’, un homenatge a la diversitat

‘Mirada Estràbica’ és, segons el grup, la cançó més emocionant del nou disc. És un homenatge a la diversitat en totes les seves definicions. “Té una màgia molt especial, va anomenant els noms dels nens i les nenes i explica les particularitats que tenen sense entrar en judicis de valors”, ha explicat Jan Garrido.

Xiula

De fet, és un regal per a la Lluna, la filla d’en Rikki, que pateix una malaltia minoritària. “Vaig incorporar una última estrofa que parla de la meva filla que té una malaltia genètica. La Lluna també és una d’aquestes nenes i jo necessito fer aquest procés. Espero que tothom se senti acompanyat amb aquesta cançó”, ha dit Rikki Arjuna.

Els Xiula, una glopada d’aire fresc durant el confinament

La seva música ha sonat a bona part de les llars catalanes durant aquests mesos de confinament. Els directes dels Xiula, per xarxes socials, han acompanyat les famílies durant la crisi sanitària. Cantar i ballar les seves cançons els ha ajudat a fer passar millor les estones a casa. “Nosaltres també estàvem confinats, i vam pensar que potser els aniria bé una mica de llum”, ha explicat Arjuna. De fet, durant els primers dies de l’estat d’alarma, els Xiula van convidar els seus seguidors a fer un vídeo plegats i el van titular “Em quedo a casa”.