El Monestir de Pedralbes tanca aquesta setmana una campanya arqueològica que ha permès descobrir restes de les estances on s’allotjaven els majordoms que donaven servei a les monges que hi habitaven el segle XVII. Sota el terra de dues casetes construïdes el segle XIX i habitades fins fa relativament poc, s’hi han localitzat restes d’un pati i d’estances on es cuinava, guardava aliment i deixalles i es feia la bugada.

Anna Bordas, directora d’aquesta excavació encarregada per l’ICUB, explica a betevé que la descoberta d’uns plànols va fer sospitar que les finques adjacents al monestir amagaven construccions relacionades amb els “serveis de majordomia” que s’oferien en aquella època a la comunitat eclesiàstica. La campanya arqueològica, que ha tingut una durada de cinc mesos, ha servit per confirmar-ho. “Hem trobat les fonamentacions i part d’alguns alçats d’aquesta casa del segle XVII i que, fins i tot, tiren enrere fins un alt medieval“.

Un canal romà i un arc fundacional del convent

La investigació ha permès entreveure estructures corresponents a la construcció primerenca del monestir, consagrat el 1327, com un inici d’arc que possiblement connecta amb una de les estances.

Inici d’arc fundacional del convent

També s’hi ha localitzat un canal d’època romana. Es tracta d’un desguàs que provindria d’una vila romana propera i que s’hauria fet servir per buidar aigua d’alguna bassa.

Restes del canal romà localitzat a les casetes adjacents al Monestir de Pedralbes

Bales de canó de la guerra dels Segadors

Una altra troballa han estat diverses bales de canó que devien afectar l’edificació al voltant de la guerra dels Segadors. “Són peces de petita artilleria, que calculem devien impactar sobre la casa entre 1640 i 1650″. Els arqueòlegs han arribat a aquesta conclusió després d’observar que una part de l’edifici es va refer amb un altre tipus de pedra i estil de construcció.

Amb aquestes conclusions sobre la taula i les peces recuperades degudament documentades, ara la Comissió de Patrimoni decidirà si es fa una segona campanya per continuar investigant a les cases adjacents al monestir, que és bé cultural d’interès nacional. Les peces recollides seran també elements clau en una investigació que farà el CSIC sobre l’alimentació de l’època.