El fotoperiodisme barceloní deu part del seu present a la família Pérez de Rozas, que va retratar moments tan importants de la història de la ciutat com les manifestacions dels milicians durant la Guerra Civil, els bombardejos a la ciutat, els parlaments del president Lluís Companys o les desfilades i misses del règim franquista.

[Imatge: Homenatge a Durruti, 1937 AFB Pérez de Rozas]

De fet, entre el 1936 i el 1938 la família va treballar pels anarquistes de la CNT-FAI, un fet que, durant el franquisme, no els va impedir continuar fotografiant els grans episodis del nou règim nacional catolicisme. Durant aquests anys van publicar fotografies a les portades de revistes tan variades com ‘Solidaridad Obrera’, ‘Umbral’,’ Campo’, ‘La Vanguardia’ o ‘La Prensa’.

[Imatge: Façana de Gran de Gràcia, 1940. AFB Pérez de Rozas]

L’exposició “Pérez de Rozas. Crònica gràfica de Barcelona 1931 – 1954”, recopila més d’un centenar de fotografies (en còpies d’època i retalls de premsa) que van fer el patriarca, Carlos Pérez de Rozas, i els seus fills, Pepe Luis i Carlos, durant prop d’un quart de segle.

Però la mostra no s’acaba al paper. Els amants del fotoperiodisme podran ampliar aquest recorregut digitalment. Per una banda, els visitants tindran l’opció de navegar per 600 fotografies en tres plataformes interactives instal·lades a la mateixa l’exposició. A més, ‘arxiu ha impulsat una mostra virtual en aquest portal web que aplega gran part de les imatges publicades a la premsa i que, com a novetat, s’obre a la col·laboració ciutadana.

El web permet als lectors que facin comentaris i aportin informació sobre les fotografies com, per exemple, detalls sobre qui apareix a la imatge o on va ser feta.

La mostra, comissariada per Andrés Antebi, Pablo González i Teresa Ferré de l’Observatori de la Vida Quotidiana, es podrà visitar fins al 21 de maig a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, a la plaça de Pons i Clerch.

1940 AFB Pérez de RozasR