La festa dels Corts Muts torna un any més a la Barceloneta coincidint amb el dilluns de Pasqua Granada. Hi participen una vintena d’agrupacions corals humorístiques i cors del barri mariner, formats sobretot per homes. Com es tradició, desfilaran pels principals carrers del barri fins ben entrada la nit, exhibint les seves indumentàries acolorides i atrevides acompanyades amb barrets, ventalls, collarets i ulleres de sol. A banda de la disfressa, el més cridaner de la festa són els objectes de fusta que porten la majoria dels participants, com destrals, timons, arpons, tridents i rems, entre d’altres.

Es tracta d’una celebració en què el cant vocal passa a un segon terme i el protagonisme l’agafa el ball amb la música de xaranga i les percussions. A més dels veïns de la Barceloneta, molts barcelonins i estrangers s’afegeixen a la festa en veure l’ambient de gresca que es genera. Òscar González, de la coral centenària Els Pescadors, explica que “és una festa molt maca i perquè no es perdi la tradició fem participar-hi també els infants”.

Una tradició centenària actualitzada

La festa dels Cors Muts més de 150 anys d’antiguitat, quan els pescadors intercanviaven el peix de les confraries per altres productes a diversos pobles de Catalunya. “Tornaven amb conills, gallines i pollastres penjant, ara és diferent però encara em porta records”, explica Carlos Mateo, veí del barri. Ho feien al compàs de pasdobles i música tradicional.

La festa, que té tres dies de durada, comença un dissabte al matí amb la primera cercavila. Dura des de les 8 h fins al migdia i serveix per acomiadar les colles que marxen a passar el cap de setmana fora. Quan tornen el dilluns següent es fa la segona desfilada, que té un aire més disbauxat, ja que perdura l’ambient de festa que han viscut durant l’escapada.

Tradicionalment els Cors Muts estaven formats només per homes però amb els anys s’hi han anat afegint també les dones. És el cas d’Evelyn Ribas, de la coral La Maireta, formada fa 14 anys, que explica que “des que es va formar el primer cor femení, La Sirena, se n’han creat d’altres i ara ja som cinc o sis”.