En tres úniques funcions, ‘Cordèlia’, de la companyia La Fornal d’Espectacles, tanca un cicle que el Teatre Gaudí ha dedicat a l’escena mallorquina. El títol fa al·lusió al personatge del clàssic de Shakespeare ‘El Rei Lear’. I és que parlem de teatre dins del teatre, perquè l’escena transcorre, fonamentalment, en el despatx i la sala d’assaig d’una sala d’exhibició.

El director d’aquest teatre (que encarna Ignasi Guasch) rep una actriu jove (Núria Fiol), amb qui havia tingut una relació quan ella era menor. Du amb ella el guió d’un projecte teatral sobre abusos de poder. Per raons òbvies, al responsable de l’equipament li sembla més engrescadora la proposta que rep d’un veterà director (l’encarna Joan Gomila, també autor de l’obra): revisitar ‘El Rei Lear’ amb dos únics personatges.

Tres generacions, tres punts de vista

Cada personatge té una manera de veure la professió teatral: la jove que vol fer valer la seva feina, cansada d’anar d’un càsting a l’altre; l’home d’escena que s’ha acomodat en la direcció d’un equipament públic i ha de bregar amb el poder polític, i el veterà d’escena que prefereix la independència. “He passat pels tres estadis. ‘Cordèlia’ és una reflexió sobre l’artista en un moment en què, si bé mai hi havia hagut cartelleres tan plenes, el teatre no té el suport social que havia tingut. I la gent jove que surt de centres de formació teatral ho té molt complicat”, argumenta Gomila.

Ignasi Guasch i Núria Fiol

El muntatge està dirigit per Frederic Roda. La Fornal d’Espectacles, amb seu a Manacor, va néixer el 2003 per exhibir espectacles a la seva pròpia sala, La Fornal, un espai autogestionat pels artistes. Des del 2007 la dirigeix Joan Gomila, qui abans havia estat director del Teatre Principal de Palma.