Un grup de persones cegues o amb baixa visió ha pogut gaudir un any més d’una visita adaptada per diversos carrers guarnits de les festes de Gràcia. La ruta, ja consolidada, es fa amb audioguia, a iniciativa del districte de Gràcia, i cada any té més implicació dels festers, que no només els donen tota mena d’explicacions, sinó que també els mostren el material amb què han fet el guarniment perquè el puguin tocar. “És essencial per a nosaltres poder tocar i veure com estan fetes les peces”, explica en Josep Sant Isidoro, un dels participants que repeteix l’experiència de fa cinc anys.

L’empresa Subtil s’encarrega de les explicacions de la decoració a través de l’audioguia i enguany ha escollit cinc carrers i places que ha visitat prèviament, que han estat la plaça de la Vila, Mozart, Llibertat i Fraternitat de Baix.

Explicacions en braille al carrer de la Llibertat

Els festers del carrers de la Llibertat han incorporat explicacions fixes en braille sobre el seu guarniment, dedicat enguany a la cultura rapaniu, amb la voluntat de fer l’experiència més inclusiva. De fet, la Neus Salvat, una de les participants de la ruta, ha llegit en veu alta una de les explicacions. “Que hi hagi alguna referència en braille, algun títol, alguna cosa, està bé, sempre fa molta il·lusió“, ha afirmat Salvat. A més, en aquest mateix carrer de la Llibertat també han incorporat al costat del text amb braille elements de la decoració fixats en el mateix plafó perquè els visitants amb discapacitat visual els puguin tocar.

Una festa cada cop més inclusiva

Els actes principals de la Festa Major de Gràcia com són el pregó o el lliurament dels premis dels carrers guarnits se subtitula en directe, es tradueix en llengua de signes i s’emet en freqüència modulada pensant en les persones amb discapacitat visual o auditiva. Aquest any també s’han organitzat visites als refugis de la plaça del Diamant i de la Revolució, aquest darrer s’estrena aquest any per als visitants, en llengua de signes, així com al campanar de Gràcia de la plaça de la Vila.

Una de les novetats d’enguany, pensant en les persones sordes, és oferir motxilles vibratòries i anells d’inducció magnètica en dos concerts: divendres, 18, al concert d’Arrels de Gràcia a la plaça del Sol, a les 22.30 hores, i dissabte, 19, al concert de Suu les 18 hores a l’espai Plaça de les Dones del 36.