La Confraria de Pescadors de Barcelona, amb 300 anys d’història, ha estat escollida enguany pregonera de la Festa Major de la Barceloneta. L’entitat està molt relacionada amb el barri mariner, ja que molts dels que hi treballen són veïns del barri. El patró major de la Confraria, José Manuel Juárez, assegura que ser pregoners de la Festa Major de la Barceloneta “és un orgull i un reconeixement” però alhora creu que “ha trigat a arribar“. A més de la tasca que desenvolupen com a representació del sector pesquer i de l’activitat extractiva pesquera en l’àmbit territorial de la ciutat de Barcelona, s’han implicat en temes socials.

Un honor que s’ha fet esperar

La Barceloneta, segons Juárez, “està molt relacionada amb la pesca. No diria que el 100 %, però sí el 80 % dels veïns estan relacionats amb aquest món”. Per això, tot i que es mostra satisfet que siguin els pregoners d’enguany lamenta que la petició s’hagi fet esperar tant. “Aquí ha passat com en moltes altres ocasions en què els que tens més a prop, al costat, sembla que no els valores”. El patró major va més enllà, afirma que “la Barceloneta no seria el que és sense els pescadors“. I és que la Confraria ha treballat des de fa temps amb altres entitats de dins i fora del barri per millorar les condicions del mar.

La Copa Amèrica, una oportunitat

La feina de la Confraria de Pescadors, segons Juárez, és fonamental per defensar davant les administracions els drets dels pescadors. Recorda que “durant les Olimpíades vam fer concessions que no s’han vist recompensades”. Per això afirma que de cara a la celebració de la Copa Amèrica han estat més alerta. “Venim amb la lliçó apresa. Hem tingut un diàleg fluid, taules de treball en què hem anat treballats i puc assegurar que en comparació amb les Olimpíades, hem millorar un 200 %“.

Durant les Olimpíades vam fer concessions que no s’han vist recompensades”
José Manuel Juárez Juárez, patró major Confraria de Pescadors de Barcelona

Entitat molt vinculada al barri

La Confraria de Pescadors la formen actualment uns 200 membres entre armadors, mariners i empleats. El futur de l’entitat requereix millorar-ne les instal·lacions i les activitats que a l’actualitat es desenvolupen al port i per això veuen una oportunitat la celebració de la Copa Amèrica, l’estiu vinent. Creuen que els recursos econòmics que hi deixarà a l’autoritat portuària servirà per tirar endavant projectes que fa anys que esperen finançament.