La sisena espelma del canalobre jueu de nou braços, anomenat hanukkià, simbolitza la bellesa de l’ésser humà, i aquest dijous a la tarda la comunitat jueva a Barcelona l’ha encès a la plaça de Sant Jaume. És una cerimònia que forma part de la Hanukkà, una festivitat que celebra la independència dels macabeus sobre el rei Antíoc IV Epífanes, que va intentar inculcar al poble jueu creences i costums que no els eren propis.

Segons el rabí David Libersohn, l’encesa de cadascuna de les vuit espelmes del canalobre representa “el triomf de la llum contra la foscor”. El ritual s’emmiralla en “un miracle” que forma part de la tradició jueva: quan els macabeus buscaven oli sagrat per encendre el canelobre del temple, van trobar un petit pot de líquid pur que només era suficient perquè aguantés un sol dia. “Es va produir un miracle i les espelmes del canelobre van cremar durant vuit dies”, explica Lebersohn.

El rabí afirma que fer la cerimònia al carrer demostra que “no només són tradició de portes endins, sinó també de portes enfora”. Aquesta visió la comparteix Lola López, comissionada d’Immigració, Diversitat i Interculturalitat, que ha participat en l’acte. Assegura que “celebrar un dels rituals de la Hanukkà al carrer normalitza la presència de les moltes creences religioses que hi ha a la ciutat i evita, així, l’antisemitisme, el racisme i qualsevol forma d’exclusió per raons espirituals”.