La premi Nobel de literatura Herta Müller ha estrenat la quarta edició de la Biennal de Pensament amb la ponència “Alliberar la paraula” a la plaça de Joan Coromines al CCCB. És la primera de més de 120 personalitats que del 8 al 13 d’octubre ompliran diversos espais culturals de la ciutat per abordar grans debats culturals de l’actualitat com la democràcia, la memòria, el postcolonialisme i els feminismes sota el lema L’endemà de tot.

Segons Elisabeth Goula, coordinadora dels debats del CCCB, Müller i les seves vivències a l’Europa de l’Est poden ajudar a explicar el present, sobretot en ser “una zona molt marcada per la violència de la guerra d’Ucraïna“. La mateixa coordinadora ha explicat que el lema d’aquesta edició vol “crear noves idees” que permetin abordar els problemes actuals.

La diversitat de llengües i d’identitats a través de Müller

Acompanyada de l’editora i traductora Cecilia Dreymüller, Müller qüestiona les nocions essencialistes de nació i identitat i defensa una cultura europea plural, diversa i oberta, analitzant en concret la realitat de les minories lingüístiques i culturals que traspassen fronteres polítiques.

L’obra de Müller, d’origen germano-romanès, tracta fonamentalment de les dictadures d’Europa de l’Est, sobretot les condicions de vida a Romania durant la dictadura de Ceausescu. La conversa “Alliberar la paraula” s’ha endinsat en l’univers literari de l’artista i com justament les paraules són un possible espai de resistència en els règims totalitaris.

Altres convidats de renom

A part del CCCB, altres espais com la Model i la plaça de les Dones també acolliran part dels debats. Entre d’altres, algunes de les veus influents que s’hi sentiran són: Wajdi Mouawad, Jacques Rancière, Jason Hickel, Zadie Smith, Elena Martín, Las Hijas De Felipe, Maria Rovira (Oye Sherman) i Ana PoloRocío Quillahuaman i Jean-Rémi Carbonneau.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a