La il·lustradora Rocío Quillahuaman explica al “Plaça Tísner” els detalls del llibre que acaba de publicar, titulat ‘Marrón’. Es tracta d’una autobiografia centrada en la seva experiència com a persona migrant, que va arribar a Barcelona des de Lima (el Perú) quan tenia 11 anys. És un relat íntim, però que té el valor afegit de posar el focus en sensacions i situacions que afecten moltes persones tot i estar gairebé sempre invisibilitzades. 

Acceptació del racisme

Quillahuaman explica que durant molt temps es va acostumar a viure en un món profundament racista i misogin, que no perdia una sola oportunitat per recordar-li que allà on anés estaria fora de lloc. Hi ha un moment en què va ser conscient que havia normalitzat actituds “que no són normals”.

Per exemple, anar al metro amb les mans fora perquè ningú es pensés que robava a algú. En aquest sentit, diu que “si hagués tingut referents de petita amb situacions similars a la meva m’hauria costat menys acceptar-me i ser conscient del racisme que tenia interioritzat”.

Il·lustracions en clau d’humor

Rocío Quillahuaman és coneguda per les seves il·lustracions i animacions en clau d’humor, que sumen milers de seguidors a les xarxes. També ha treballat com a redactora en programes de televisió. Actualment, és guionista a la sèrie d’animació ‘Pobre diablo’, a la qual s’ha incorporat per a la segona temporada, que s’estrenarà el mes de febrer.

Entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’