festes gràcia 2022
Mozart - 'El carrer, la festa'

Les festes de Gràcia a Barcelona 2022 recuperen la normalitat amb el mateix format d’abans de la pandèmia i 900 activitats repartides en set dies de festa als carrers i places. L’expresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, és la pregonera i farà la lectura del pregó a la balconada de la seu del districte el 14 d’agost a la tarda. Una de les novetats destacades és la presentació del Lleó de Gràcia, que es presentarà el Matí de Festa Major, el 15 d’agost.

Nous espais a la Festa Major de Gràcia 2022

Del 15 al 21 d’agost Gràcia celebrarà la Festa Major amb 23 carrers guarnits i recuperant el gruix d’activitats d’abans de la pandèmia. Les més de 900 activitats s’han pensat perquè siguin de caràcter familiar, sostenible i inclusiu. Aquest any les places del barri recuperen el seu paper festiu i s’incorporen les places del Sol, Diamant, Dones del 36 i Joanic així com l’espai de Bailèn.

Al carrer de Bailèn s’hi han programat concerts per a tots els públics com el de Dàmaris Gelabert, Lildami i Maria Jaume i també una programació aportada per l’Orfeó Gracienc els dies 17 i 18 d’agost. La plaça del Sol serà la plaça del folk i la plaça de les Dones del 36 acollirà una programació en clau de gènere amb les aportacions del Consell de Dones i de les Minerva. També hi haurà programació festiva en equipaments com la Biblioteca Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació i el Punt Verd Tabuenca.

Festa lliure d’agressions masclistes i LGTBI-fòbiques

Amb l’objectiu que sigui una festa segura i feminista se situarà un punt lila a la plaça de la Revolució que oferirà assessorament, informació i suport. L’espai tindrà un horari ampliat respecte de l’any passat:

  • dilluns 15, de 20 h a 5 h
  • dimarts 16, dimecres 17 i dijous 18, de 22 h a 5 h
  • divendres 19 i dissabte 20, de 22 h a 6 h
  • diumenge 21, de 19 h a 22 h

Com a reforç hi haurà persones informadores que recorreran cada dia els espais de la Festa Major per avaluar situacions de risc i oferir assessorament “in situ”.

Itineraris segurs

D’altra banda, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han establert tres itineraris segurs per prevenir conductes delictives i contra la llibertat sexual.

  • itinerari 1: plaça de Lesseps – Gran de Gràcia – Diagonal
  • itinerari 2: plaça de Gal·la Placídia – travessera de Gràcia – Joanic – Bruniquer
  • itinerari 3: plaça de Lesseps – Torrent de l’Olla – Còrsega

Carla Carbonell, pregonera de la festes de Gràcia 2022

L’expresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, és la pregonera de la Festa Major de Gràcia 2022. Carbonell va ser la primera dona a presidir l’entitat i va exercir el càrrec durant vuit anys, des de l’abril del 2014. La lectura del pregó es farà des de la balconada de la seu del districte el 14 d’agost a la tarda.

Presentació del Lleó de Gràcia

El bestiari popular de Gràcia incorporarà una nova figura: el Lleó de Gràcia. Es presentarà el 15 d’agost durant el Matí de Festa Major i acompanyarà la Colla dels Geganters de Gràcia, els Trabucaires de Gràcia, la Colla de Bastoners de Gràcia, els Castellers de la Vila, la Colla Vella de Diables de Gràcia, el Drac de Gràcia, Atzeries, la Diabòlica de Gràcia, la Malèfica del Coll i l’Àliga de Gràcia. Les diades castelleres es faran el 19 i 20 d’agost i l’endemà se celebrarà el tradicional correfoc amb la tabalada infernal adulta i infantil.