Els Amics és l’única colla de Sant Medir lligada a un club social i cultural com és El Centre Moral i Instructiu de Gràcia. Aquest any l’entitat està de doble aniversari, ha celebrat els 150 anys de la seva fundació i aquest Sant Medir fa 50 anys que la colla va participar per primer cop en aquesta festa.

50 anys participant en Sant Medir

En aquests 50 anys la colla ha passat per diferents moments. Quan es va fundar eren 15 socis i per motius econòmics l’estrena va perillar, però finalment van poder sortir el 3 de març del 1969, tal com s’havien plantejat, per fer-ho coincidir amb el centenari d’El Centre. Van disposar d’un pressupost de 60.000 pessetes. Aquell any la colla va sortir a desfilar amb cinc cavalls i dos jeeps de l’Exèrcit i portaven la banda més gran que han tingut mai, La Creu Vermella de Manresa, amb 80 músics.

La colla és una extensió de la família

Anna Maria Izquierdo fa 15 anys que pertany a aquesta colla. Explica que és una festa “entranyable, un dia de nervis i emocions”. El nombre de romeus i romeves de la colla que participen el 3 de març varia segons l’any. En aquesta ocasió són un total de 32 persones amb tres camions, un brec tirat per cavalls i tres cavalls amb genet i han comprat 2.600 kg de caramels, a més a més d’altres llaminadures, per llançar durant tota la jornada.

La seva filla, Mar Puga, té 19 anys i participa en la festa més dolça de l’any des que era petita. De fet, hi participen tota la família: avis, pares i fills, tres generacions celebrant Sant Medir amb El Centre. Com la Mar, altres joves han anat entrant a Els Amics, un fet que els fa pensar que la colla seguirà sumant anys i celebrant aniversaris.

Amb motiu dels 50 anys, enguany han fet decoracions noves per als camions, han elaborat uns pins commemoratius per als romeus i romeves i han amenitzat la cercavila i desfilada amb una banda més gran, d’11 músics: Los Labradores.