Segurament si els haguessin dit que farien circ a la seva edat, no s’ho haurien cregut, però el fet és que una quinzena d’homes i —sobretot— dones estan aprenent algunes de les tècniques circenses. És el Gran Circ, el curset que l’Ateneu Popular 9 Barris engega des de fa alguns anys entre el mes de març i el juny. L’objectiu dels tallers no és fer carrera d’artista, sinó millorar el benestar físic i emocional.

Exercici físic i humor

L’Ateneu no està sol en aquest projecte. Hi col·labora l’Agència de Salut Pública i els agents comunitaris de l’entorn: Verdum, la Trinitat Nova i les Roquetes, que han apostat pel circ com una opció per promoure l’envelliment actiu i millorar l’estat de salut global dels participants. “La intenció primera és que s’ho passin bé, perquè si no, no tindrien ganes de tornar-hi —explica Xavi Barroso, un dels monitors al capdavant dels tallers. Després, a partir del circ, treballem l’actitud postural, l’exercici i altres temes també importants per a la salut com és la solitud. Aquí es relacionen i amb el circ i l’humor s’acompanyen i fan amics”. Fan equilibris sobre el cable, malabars amb mocadors, trapezi… tot condicionat al seu nivell.

Taller de malabars amb mocadors al projecte el Gran Circ

Si es fa cas al que expliquen les participants, els objectius s’assoleixen plenament. “Aquests tallers de circ és el millor que es podia fer per a la gent gran. Fem exercici i ens trobem amb molta energia. He vingut dos anys, repeteixo, i tinc 79 anys”, afirma la Joaquina Sánchez. Han fet pinya i, fins i tot, en algun cas s’acompanya a qui li costa arribar sola fins a l’ateneu. “A més, la convivència és el més important, ja que ens fem grans i, si no surts amb persones a fer coses, no fas res“, afegeix la Palmira García.

Preparats a fer front a la covid-19

L’any passat la pandèmia no va fer possible uns tallers presencials com aquests, però aquest any estaven preparats amb una opció en línia si era necessari. “Aquest any ho hem reprès amb moltes ganes i molts ànims —explica Barroso— però també amb molta cautela i respecte per les mesures de seguretat. Fem tres grups, i dos són dins el gimnàs i l’altre fora, tot i que està ventilat”.

Pioners en circ social

Aquesta és una de les apostes de l’Ateneu Popular 9 Barris per aprofitar l’anomenat circ social. Una vessant d’aquesta art que permet treballar amb gent gran, adolescents, persones amb discapacitat. L’equipament, a més de posar-lo en pràctica, també forma professionals en circ social per tirar endavant aquestes tècniques. A més, forma part d’una xarxa d’equipaments europeus que treballen la integració i la inclusió social a través del circ.