Són representants de 120 cementiris de 22 països i formen part d'una associació europea que treballa per promoure els recintes funeraris com a espais de cultura. Fan ruta guiada pel cementiri del Poblenou, una iniciativa que persegueix el mateix objectiu. El recinte es transforma en un museu que explica des de la història dels panteons i els personatges que hi ha enterrats fins a les particularitats d'aquest cementiri dissenyat per l'arquitecte Antonio Ginesi. OLAF JHLEFELDT, director del cementiri de Stahnsford "No s'assembla als cementiris alemanys. Nosaltres no tenim tanta pedra, ni parets als cementiris. Però en canvi tenim una concepció similar de preservar el patrimoni." BOJANA KISIN, Cementiri Nou de Belgrad "És important conèixer la cultura i la història dels cementiris, perquè així descobrim com és la gent, com vivia i la història." La majoria de cementiris europeus organitzen rutes com aquesta, però al nostre país Barcelona ha estat pionera. L'any passat 15.000 persones van fer aquesta visita guiada. JORDI VALMAÑA, director general de Cementiris de Barcelona "Des de 2004 fins a 2014 que ens trobem ara, són molts els cementiris de l'Estat espanyol que han agafat com a punt de referència aquestes iniciatives de Barcelona, i les estan aplicant: Madrid, Granada, Reus, Terrassa..." És el segon any que la ciutat és l'escenari d'aquesta trobada que enguany s'ha centrat a reflexionar sobre el record, la memòria i el patrimoni funerari.

ASCE va néixer el 2001 i integra 179 organitzacions públiques i privades que conserven el patrimoni material i immaterial dels cementiris més singulars d’Europa. L’objectiu és salvaguardar els recintes funeraris, però també difondre’ls entre la ciutadania i transformar-los en espais culturals.

A la ciutat, des de 2004 s’impulsen iniciatives com les visites guiades als dos cementiris monumentals, el del Poblenou i el de Montjuïc, però també concerts, exposicions i altres activitats culturals. Barcelona és en aquest camp un referent a escala estatal: ciutats com Madrid, Granada o Sevilla, i també municipis més propers com Reus o Terrassa, han seguit el model barceloní per donar a conèixer a la ciutadania l’art funerari i el patrimoni històric que amaguen els cementiris més antics de la ciutat.

Aquesta és la segona ocasió que la ciutat és l’escenari d’aquesta trobada en què, a més de l’assemblea general de l’organisme, s’hi ha organitzat un cicle de conferències i vistes guiades als cementiris de Poblenou i Montjuïc, així com al recinte modernista de Sant Pau.