(ACN) La Casa Seat se suma aquesta setmana a les diverses iniciatives en marxa que es fixen en l’obra d’Antoni Campañà, amb una exposició sobre la faceta “automobilística” del fotògraf català. “Campañà. L’estètica de la modernitat mecànica” ofereix un recull de 150 imatges amb suport audiovisual. Resumeixen tant la seva afició personal pels vehicles de quatre rodes com la seva etapa professional fotografiant per a Seat durant els primers anys de l’empresa.

La mostra coincideix en el temps amb la retrospectiva de l’autor inaugurada la setmana passada al MNAC i, properament, amb una mostra al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera sobre la retirada republicana.

L’exposició recull principalment a través de pantalles més de 150 fotografies de Campañà d’entre el 1925 i el 1975, imatges que reflecteixen els canvis en l’entramat social i urbà a l’Estat a propòsit de l’arribada i evolució del cotxe. Són, alhora, una mostra clara de l’afició de Campañà pel món dels cotxes, més enllà del seu pas per l’empresa Seat com un dels seus fotògrafs a l’inici de la companyia.

Fotògraf de Seat

A Seat, Campañà hi va entrar amb el seu amic José Ortiz Echagüe, enginyer miliar lligat al règim franquista i també cèlebre fotògraf, que no només va ajudar-lo a reprendre la seva carrera professional després de la guerra, sinó que també el va col·locar a l’empresa automobilística que ell va presidir fins al 1976.

Per a l’empresa, Campañà va fer centenars de fotografies, incloent-hi les de la construcció de la seva primera fàbrica a la Zona Franca, fins a imatges promocionals dels seus vehicles. En aquest sentit, destaquen les postals del model 600 que el fotògraf va conduir i va immortalitzar en múltiples racons d’Europa durant un viatge extens.

Els comissaris d’aquesta exposició són els tres responsables de la mostra recentment inaugurada al MNAC sobre la caixa vermella de Campañà, amb les fotos fins fa poc ocultes del fotoperiodista del període de la Guerra Civil, l’abans i el després. Són l’historiador Arnau Gonzàlez i Vilalta, el periodista i net de l’artista Toni Monné i el periodista Plàcid Garcia-Planas.

Seat vol produir mig milió de cotxes elèctrics a Martorell i anuncia un nou model per al 2025