Arriba al Palau Robert “La Transició, vista per Carlos Bosch. Yo no susurro, grito”, homenatge pòstum al fotoperiodista Carlos Bosch, qui va morir el passat 22 de juny als 75 anys. Nascut a l’Argentina, va arribar a Barcelona al 1976 i es va convertir en un dels principals cronistes gràfics de la Transició espanyola, gràcies al bagatge assolit a Sud-amèrica. Va confiar en ell Antonio Franco, jove director d’un nou mitjà, El Periódico, del qual Bosch va esdevenir Cap de Fotografia.

Les 62 imatges que s’exposen són part del llegat que Bosch va fer a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Reflecteixen el camí del franquisme al postfranquisme, un període de denúncia i de
massiva mobilització social al carrer que va de l’any 1976 fins al 1981.  L’exposició ha estat  comissariada per Manel Sanz i Paulina Flores.

La Transició en tres apartats

L’exposició s’estructura en tres apartats. A “Vida quotidiana” s’hi poden veure temes relacionats amb la immigració, l’Església catòlica, Extremadura i Galícia, a més del drama de la colza, la vida en un centre d’asil i la mort. “Feixisme” desplega imatges de concentracions de la ultradreta a Madrid i Paracuellos, l’atemptat contra la revista El Papus, l’atracament al Banc Central de Barcelona, i una fotografia del rei. Finalment, “Catalunya” està format per tres blocs de fotografies que desenvolupen temes com la recuperació del carrer, la cultura i els representants sindicals i polítics.

Acompanyen les fotografies diaris i revistes de l’època, documents de donació a la Generalitat i llibres referencials per a Carlos Bosch, a més del documental ‘Sombras de luz’, de Daniel Henríquez, Carmela Silva i Leonardo Novak. S’estrenarà a Barcelona el 18 de setembre a Zumzeig Cinecooperativa.

L’exposició es pot veure de manera gratuïta fins al 15 de novembre. L’entrada és gratuïta però l’aforament màxim permès és de 17 persones, sempre amb mascareta.

Comparteix a: