La Fira de Santa Llúcia és tradició a la ciutat des de fa 233 anys. La mostra nadalenca va arrencar el 29 de novembre, però ha estat aquest cap de setmana quan les activitats paral·leles a la fira s’han iniciat. A més de les 221 parades amb articles, figures i objectes decoratius per a les festes, hi ha un tió gegant instal·lat davant de la Catedral i una pluja de caramels a càrrec de la carassa, un símbol tradicional del Nadal a Barcelona.
La passejada ha tingut l’inici al bell mig de la Fira de Santa Llúcia, ha seguit pels passadissos de la fira i ha anat cap a plaça de Sant Jaume pel carrer del Bisbe. La cercavila, acompanyada dels trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, han donat la volta a la Catedral.
La carassa de Barcelona fa el seu recorregut en cap de setmana, tret dels dies de pont de la Constitució i la Puríssima:
- Dissabte, 30 de novembre, a les 12 h
- Diumenge, 1 de desembre, a les 12 h
- Dissabte, 14 de desembre, a les 12 h
- Diumenge, 15 de desembre, a les 12 h
- Dissabte, 21 de desembre, a les 12 h
- Diumenge, 22 de desembre, a les 12 h
Una fira amb més de dos segles d’història
Els inicis de la Fira de Santa Llúcia daten del 1786
i, per tant, en aquests més de dos segles d’història de la mostra nadalenca s’hi poden veure famílies de paradistes que guarden la tradició de les seves generacions anteriors. Hi ha qui ha gairebé no s’ha saltat cap any; com per exemple, en Diego Martínez: “Només hi ha hagut un any en què no he vingut: quan van assassinar Carrero Blanco, jo feia la mili i em van obligar a no venir.”
A principis del segle XIX, aquesta fira es feia a diferents llocs i, des de fa un temps, té un emplaçament fix a l’avinguda de la Catedral.