Tot i que avui era la presentació oficial, els veïns segueixen veient el canòdrom de la mateixa manera. "Vinc a treure els gossos perquè tampoc no hi ha gaire a fer." Però dins de l'edifici, on abans havia les gàbies del gossos, ara hi haurà el que s'anomena un viver d'empreses de cultura digital. Aquí podran treballar fins a 125 persones, i des d'avui, els interessats ja poden fer les peticions per tenir un espai cedit. Un equip de professionals els assessorarà per arrencar projectes nous. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania "La idea és situar Barcelona en el mapa internacional. Que sigui un pol d'atracció de talent fora de la cituat, però també perquè els nostres creadors no marxin de Barcelona." LAIA ORTIZ, regidora de Sant Andreu "El que no podem és continuar tenint equipaments que es donen l'esquena o que es miren només cap endins quan tota la zona del canòdrom ha estat un espai de sòl públic llargament reivindicat pels veïns." Perquè el veïns puguin saber què es fa aquí dins, s'ha programat una jornada de portes obertes perquè els veïns vegin de primera mà la feina que s'hi fa. "Se había pedido una zona deportiva y cosas para gente mayor y han puesto esto, que el barrio no sabe para lo que sirve." El govern ha dit que el proper pas serà construir al costat del Canòdrom un poliesportiu i una escola bressol, uns equipaments llargament reividicats al barri. I ha avançat que l'espai i els entorns serviran per descentralitzar activitats com les festes de la Mercè. Després de deu anys tancat i diversos projectes fallits, el govern de Xavier Trias li va donar l'ús actual, que finalment ha tingut un cost de 6,5 milions d'euros.

El Canòdrom allotja programes d’incubació per a noves empreses creatives que es troben en una fase inicial i en els pròxims mesos està previst allotjar tres nous programes destinats a donar suport a iniciatives centrades en tecnologies de turisme, educació i Internet de les coses. A més del projecte d’incubadora, al Canòdrom es portaran a terme programes de formació ocupacional, de suport a la creació d’empreses i d’alfabetització digital. L’equipament té uns 1.000 metres quadrats de terrassa i amb 1.300 metres quadrats de superfície on es distribueixen espais estables de treball, sales de reunions, una sala polivalent per a esdeveniments i diversos espais per al cotreball.

Segons ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Asens, el nou Canòdrom Parc de Recerca Creativa ha de convertir-se “en una de les puntes de llança en creativitat i innovació cultural” de la ciutat. Al seu torn, la regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, ha subratllat que el Canòdrom torna a posar al mapa de Barcelona el barri de Congrés, i ha remarcat que l’equipament oferirà serveis als veïns, per apropar-lo al barri. Sobre els equipaments pendents a l’illa del Canòdrom Ortiz ha remarcat que el consistori està immers en la planificació d’una escola bressol i d’un poliesportiu.

El Canòdrom és de propietat municipal des de l’any 2010. L’Ajuntament havia cedit l’espai a la Generalitat per instal·lar un centre d’art contemporani vinculat al MACBA però el projecte va quedar aturat amb els canvis de govern. Els veïns del Congrés i els Indians havien reclamat l’acceleració de les reformes del Canòdrom com a equipament per al barri.

En aquest sentit, la instal·lació del viver d’empreses no és prioritari per als veïns que asseguren que són més necessaris l’escola bressol i el poliesportiu que està previst construir. Per a alguns comerços del voltant, com els bars, la situació és diferent ja que els nous usuaris del Canòdrom s’han convertit ara en els seus nous clients.