L’efecte Matilda és un biaix que consisteix a menystenir els èxits i treballs protagonitzats per dones científiques, i en alguns casos fins i tot amb l’atribució del reconeixement a col·legues homes. La campanya “No more Matildas” vol posar en relleu la invisibilització del paper de les dones en la ciència i va néixer fa un any amb el vídeo ‘#NoMoreMatildas’, que es va fer viral amb milers de reproduccions.
El nom de l’efecte Matilda té l’origen en l’activista nord-americana Matilda Electa Joslyn Gage, que va descriure aquest efecte per primera vegada al segle XIX. L’any 1993 la historiadora Margaret W. Rossiter va ser l’encarregada de definir aquest biaix amb el nom de Matilda, en honor de l’activista.
La campanya “No more Matildas” s’ha ampliat amb una iniciativa de micromecenatge per aconseguir l’edició en paper de tres llibres que parlen de la hipotètica vida de Matilda Einstein, Matilda Fleming i Matilda Schrödinger. Què hauria passat si aquests tres cognoms haguessin anat lligats a dones?
Matilda Einstein va existir: era Mileva Maric
El conte sobre la hipotètica Matilda Einstein comença amb una afirmació contundent: Matilda Einstein va existir, i es deia Mileva Maric. El pròleg de l’escriptora Ángeles Caso explica que Maric va ser la companya d’estudis d’Albert Einstein. Qui sap si va ser col·laboradora directa en la teoria de la relativitat. El conte explica la història des del punt de vista de Matilda Einstein i Albert Maric, i es pot llegir en PDF.