El musical ‘Billy Elliot’ ha començat a fer funcions prèvies al Teatre Victòria. Es tracta de l’adaptació castellana d’un gran èxit del West End londinenc creada el 2005 pels mateixos director i guionista (Stephen Baldry i Lee Hall) de la pel·lícula anterior, del 1985. Hall es va ocupar de les lletres i Elton John es va oferir per posar-hi la música, atès que es va confessar fan de la història.

‘Billy Elliot’ explica la història d’un nen orfe de mare, fill d’un rude miner anglès que, d’amagatotis, desvia els diners de les classes de boxa per pagar-se les de ballet, la seva passió. Ni pare ni germà, amb nul·la sensibilitat artística, veuen amb bons ulls que el Billy vulgui ser ballarí, cosa que consideren poc masculí. Es tracta d’una història de superació personal en un ambient advers, la de l’Anglaterra castigada per la crisi minera de l’era Tatcher.

60 menors en torns de funcions

Les funcions prèvies a l’estrena, el 9 d’octubre, s’estan fent amb públic convidat. Es tracta de familiars dels nens que hi actuen. Són una dotzena per funció, però els menors no poden fer-ne més de dues a la setmana, cosa que en multiplica la xifra.

Hi ha cinc nens que interpreten el paper principal. Un és Pablo Fito, qui va estar a punt de treballar en la tercera temporada de l’espectacle a Madrid, estroncada per la pandèmia. Els seus pares viuen a València. “Ara visc a casa d’un altre Billy, que fa funcions d’aquí a un mes”, comenta l’adolescent.

Escola Billy Elliot de Coco Comin

El muntatge ha comportat molts assajos (els intèrprets adults han hagut d’assajar amb cada torn d’infants) i una llarga formació, per als nens, que va començar fa dos anys i mig a l’escola Billy Elliot de Coco Comin.

Entre els intèrprest adults destaca Natalia Millán en el paper de professora de dansa d’Elliot, que ja va fer funcions a Madrid. La direcció de l’adaptació és de David Serrano i Maite Pérez Astorga.