‘Bernat Corremón a Horta’ és un llibre de vinyetes que explica la història de la vall d’Horta a través del personatge creat el 1989 per l’il·lustrador barceloní Néstor Macià, mort l’any passat de forma sobtada als 59 anys. Els originals d’aquest còmic van estar guardats tots aquests anys en un calaix a casa de l’historiador Desideri Díez, que havia col·laborat amb el dibuixant per escollir els llocs i fets més rellevants de l’antic municipi d’Horta. En assabentar-se de la seva mort, Díez va contactar amb l’escriptor Màrius Serra, amic de Néstor Macià, i li va explicar que tenia aquests originals. Va ser tota una sorpresa tant per a l’escriptor com per als familiars de l’autor, que no tenien coneixement de la seva existència.

Presentació a la Festa Major d’Horta

La publicació del llibre s’ha pogut dur a terme en poc més d’un any gràcies a la feina de Màrius Serra i la predisposició del districte d’Horta-Guinardó, que des del principi es va bolcar en el projecte. Així, durant la Festa Major d’Horta es va presentar el còmic amb la presència de la filla de l’autor, Laia Macià, que va agrair que s’hagi recordat la figura del seu pare.

El llibre explica com Benat Corremón fa un viatge en el temps i l’espai a través d’un bus màgic, l’Hortabús, que li permet conèixer diferents indrets d’Horta. Hi apareixen, entre d’altres, la masia de Can Mariner —biblioteca actual del barri— o la plaça de Santes Creus, on hi havia l’antic ajuntament.

Segons explica l’historiador Desideri Díez, “és un llibre atractiu tant per a joves com per a gent gran ja que a través de les vinyetes es poden reviure diversos passatges de la història d’Horta”. Aquest volum es pot recollir de forma gratuïta a la Bibilioteca Horta – Can Mariner fins que s’exhaureixi.

Néstor Macià, un dibuixant polifacètic

L’autor de Bernat Corremón va ser un creador molt prolífic. Va col·laborar en la primera revista de mots encreuats en català, “Més”, als anys 80 i va idear jeroglífics per al diari “La Vanguardia”. També va ser dibuixant a la secció ‘Burladero’ del mateix rotatiu. El 1989 va publicar ‘Bernat Corremón al Matarranya’ i tenia prototips per crear llibres d’altres barris històrics de la ciutat com Gràcia o Sarrià.