La Biblioteca Gabriel García Márquez suma una altra nominació. Després de ser finalista al premi a millor biblioteca pública del món, ara també ha aconseguit entrar en la cursa pels Premis FAD com a finalista en la categoria d’arquitectura. També opta a endur-se un guardó el projecte de recuperació dels entorns del rec Comtal de Vallbona, en aquest cas, en la categoria de ciutat i paisatge. Per acabar, en interiorisme també hi ha dos aspirants barcelonins: Aesop Store i 10K House.
Aquesta és la 65a edició dels Premis FAD, un dels certàmens amb més trajectòria i prestigi d’Europa. La convocatòria es va tancar a finals de gener i s’hi van presentar 576 obres, de les quals 458 per als Premis FAD d’arquitectura i interiorisme, 36 per als internacionals i 82 per als de pensament i crítica.
El jurat ha destacat que les propostes actuals són l’exemple d’una arquitectura pensada des de la diversitat que afronta els problemes contemporanis.
La García Márquez, una biblioteca contemporània
La Gabriel García Márquez es va estrenar fa un any al barri de Sant Martí de Provençals, i ha estat un èxit de públic. El jurat dels Premis FAD subratlla que l’equipament s’ha dissenyat per ser una biblioteca contemporània amb una construcció a partir d’elements de fusta de grans dimensions que aconsegueixen unir l’escala urbana amb la humana. També valoren com un punt fort la riquesa espacial de l’edifici.
El rec Comtal de Vallbona, un refugi climàtic
En la categoria de ciutat i paisatge també competeix el projecte de renaturalització i millora ambiental dels entorns del rec Comtal a Vallbona. En aquesta ocasió, el jurat valora que la intervenció recupera l’espai natural de la infraestructura hidràulica més important de l’àrea metropolitana de Barcelona, que havia estat desapareguda del territori.
El projecte crea accessos al rec, punts de trobada i també impulsa l’autoregeneració de la vegetació i l’aigua del canal. El jurat considera que aconsegueix que una zona degradada de Vallbona esdevingui un refugi climàtic per recuperar la biodiversitat.
L’interiorisme d’Aesop Store i 10K House
En la categoria d’interiorisme també hi ha dos finalistes barcelonins: Aesop Store, al carrer del Consell de Cent, 349; i 10K house, al carrer de la Móra la Nova, 18.
En el primer cas, el jurat valora la “simplificació” del disseny de la botiga, que evita que qualsevol element trivial competeixi amb el bon detall. També destaca el rigor formal i l’execució material i constructiva i com s’integra a la façana, als comerços adjacents i dona continuïtat al carrer.
Pel que fa a 10K House, subratlla que s’ha transformat un apartament anodí en un habitatge personalitzat, acollidor i sostenible. Destaca que amb un baix pressupost s’ha fet un “projecte de risc, radical i de vitalitat” que s’obre a noves maneres d’habitar i que s’adapta a les necessitats de les persones que hi viuen.