La Biblioteca Gabriel García Márquez opta al premi internacional de millor biblioteca pública de l’any 2023 que atorga la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLAA). El guardó distingeix la millor biblioteca pública de tot el món, i hi poden optar aquelles instal·lacions que s’hagin construït durant el 2022, com és el cas de la biblioteca ubicada a Sant Martí de Provençals.

La Biblioteca Gabriel García Márquez va obrir portes fa justament un any, el 28 de maig del 2022, i és la tercera més gran de Barcelona. L’edifici està situat al carrer del Treball amb Concili de Trento i crida l’atenció pels seus grans espais oberts amb vidrieres molt àmplies que deixen passar la llum natural. L’immoble és obra dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano i està concebut com un conjunt de llibres apilats.

Foto: Edu Bayer

Els guardons, a finals d’agost

La presentació de candidatures a la millor biblioteca pública del món es va tancar el 29 d’abril. Ara caldrà esperar a finals d’agost, quan es farà la cerimònia de lliurament de premis de l’IFLAA a Rotterdam.

Foto: Edu Bayer

Què té en compte el jurat?

Hi ha sis criteris que tindrà en compte el jurat internacional per escollir la millor biblioteca pública del món. Així es valoraran qüestions com la interacció de l’espai amb l’entorn i la cultura local, la qualitat arquitectònica del projecte, la flexibilitat dels espais, la sostenibilitat del disseny i el funcionament de la biblioteca, la digitalització i les solucions tècniques que s’han emprat i la connexió social i la funció d’aprenentatge.

Biblioteca Gabriel García Márquez Barcelona

Guanyadors del premi en les edicions anteriors

Aquestes són les bibilioteques que han rebut el premi a la millor biblioteca pública de l’any 2023 en les últimes edicions:

  • 2022: Biblioteca Pública de Missoula (EUA)
  • 2021: Deichman Bjørvika (Noruega)
  • 2019: Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia)
  • 2018: KopGroep Bibliotheken – Escola 7 (Països Baixos)
  • 2016: Dokk1 (Dinamarca)
  • 2015: Kista Public Library (Suècia)
  • 2014: Craigieburn Library (Austràlia)