El noruec Jo Nesbø (Oslo, 1960) ha rebut aquest dijous, 8 de febrer, el XIX Premi Pepe Carvalho al Saló de Cent. Es tracta d’un autor d’èxit, s’han venut 50 milions d’exemplars de les seves novel·les, traduïdes a 50 llengües. És un dels grans de la novel·la negra nòrdica actual, per bé que ell es desmarca de qualsevol corrent.

Potser perquè està cansat de parlar d’ell mateix i de la seva obra, Nesbø ha fet un discurs breu, sense comentaris literaris, per bé que s’ha mostrat agraït perquè el premi du el nom d’un personatge de Manuel Vázquez Montalbán, “qui va ser un dels pioners de la novel·la negra moderna”.

Glosa de l’autor

Abans de rebre el guardó, Carlos Zanón, president del jurat i comissari de la BCNegra ha glosat l’autor i n’ha elogiat la facilitat per entrellaçar gèneres (com en la darrera novel·la, ‘La casa de la nit’) i per servir en una mateixa novel·la “dues, tres i quatre subtrames quan la resta d’autors amb prou feines en podem tirar endavant una”. Zanón també s’ha referit abastament al personatge de Harry Hole, protagonista de 13 novel·les de Nesbø.

En la lectura del veredicte, la vocal del jurat Olga Merino ha destacat l’alt nivell literari dels seus “thrillers”, l’acurada documentació, la psicologia dels personatges i una mirada cap a la societat noruega que no escatima la crítica. A més de Zanón i Merino, formen part del jurat que distingit Nesbø Lilian Neuman, Esteve Riambau, Xita Rubert i Daniel Vázquez Sallés.