Canvi de rols aquest diumenge al matí al Gran Teatre del Liceu. La zona de butaques i els assistents han sigut el centre d’atenció de la posada en escena durant uns instants i, des de l’escenari, el fotògraf Jordi Bernadó, l’únic espectador. L’artista ha retratat unes 2.000 persones d’arreu, però que viuen a Barcelona, per plasmar com de “diversa” i “inclusiva” és la ciutat.

Entre totes les persones hi havia 58 nacionalitats diferents, la persona més gran de la capital catalana (de 105 anys) i un bebè de quatre mesos. En total, 25 idiomes parlats.

No és tan important la foto resultant, sinó que aquesta no deixa de ser una estratègia per convocar tota aquesta gent
Jordi Bernadó, fotògraf

Bernadó ha explicat a betevé que ha intentat plasmar poèticament “una hipòtesi de realitat”, ja que “realment aquesta fotografia no és la realitat de Barcelona, però sí que simbòlicament parla d’aquests vincles que ens hauríem d’esforçar a aconseguir”, ha assegurat.

De fet, durant tot l’any previ a la realització de la fotografia, Bernadó ha estat treballant en diferents variables per compondre una cartografia humana de la ciutat, tenint en compte gèneres, ideologies, edats, comunitats o nacionalitats.

De tots els participants, alguns són assidus del Gran Teatre del Liceu, però d’altres era la primera vegada que hi entraven. Molts han sortit satisfets de l’experiència i alguns han opinat que ha sigut una bona idea per capturar la Barcelona multicultural.

Refugiats de l’Afganistan, a la foto

Entre els reunits al pati de butaques s’ha vist una de les moltes realitats de Barcelona, que és una ciutat d’acollida. A la foto hi sortiran un grup d’afganesos que no fa gaire que viuen a Barcelona. Van arribar a la capital catalana fugint d’un país en guerra.

Soc aquí, a Barcelona, perquè les coses a l’Afganistan estan horribles, tot va malament, ja ho sabeu. Vam haver de fugir. Barcelona és una ciutat fantàstica, i ara tenim sort de ser aquí, segurs
Noor, refugiat de l’Afganistan

Al Liceu hi han arribat a través de l’associació People Help, que des de l’agost ajuden refugiats afganesos a trobar una nova vida segura a Barcelona. La seva presidenta, Mònica Moya, ha explicat a betevé que han aprofitat la iniciativa de Bernadó per mostrar-los que Barcelona és multicultural i oberta. És una experiència que, segons han explicat, han gaudit. “Ha sigut fantàstic, perquè era una de les meves esperances. Quan marxes a un nou país vols tenir més experiències, conèixer les cultures diferents de la gent, i ara que soc aquí ho he fet i ha sigut una experiència molt maca”, ha assegurat Muzhda Zamani, refugiada a Barcelona des de fa una setmana i de tan sols 19 anys.