La comunitat xinesa celebra aquest cap de setmana l’arribada del nou any, que començarà diumenge. Una celebració que ha començat amb una gran desfilada pels carrers del districte de l’Eixample fins arribar a Arc de Triomf, on començaven els espectacles.

Els carrers, plens de gom a gom, han donat la benvinguda a l’any 4.721, que correspon a l’any del conill segons el calendari lunar xinès. Un calendari que es basa en la combinació dels cicles solars i lunars, fet pel qual es distingeix de l’any nou d’occident.

Aquest divendres es va iniciar la festivitat a Barcelona i s’allargarà 15 dies, fins al 4 de febrer. La ciutadania podrà participar en les diverses activitats que organitza l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb entitats catalanes i xineses com l’Associació d’Artistes Huaxing, la Fundació Institut Confuci de Barcelona o Casa Àsia.

Aquesta festivitat creix cada cop més, i és que les persones d’origen xinès constitueixen la tercera nacionalitat, per nombre de residents, a la ciutat de Barcelona.

Es recupera la normalitat després de la covid

La festivitat ha tornat a la normalitat després de tres anys, amb la rua que ha començat a l’Estació del Nord i que ha arribat fins a Arc de Triomf, deixant enrere totes les restriccions imposades per la pandèmia del coronavirus.

Com funciona el calendari xinès?

És un calendari propi i únic al món. Es divideix en sis mesos de 29 dies, i sis mesos de 30.
Aquest és el motiu principal pel qual no coincideix amb el calendari d’occident. A més, la data
d’inici del nou any varia cada any i està determinat per la segona lluna nova després del solstici
d’hivern.

L’any del conill

L’astrologia xinesa està formada per 12 animals, que representen els diferents anys. El conill es
troba en la quarta posició, i sota la seva influència hi ha la gent nascuda l’any 1927, 1939,
1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2011 i, ara també, l’any 2023.