Dua Lipa, la diva pop del moment, donarà el tret de sortida aquest dimecres a dos mesos frenètics a la ciutat. Gairebé no hi ha cap dia al calendari sense un gran concert a Barcelona. No és que es torni a la situació prèvia a la pandèmia, sinó que es va força més enllà. “Després de dos anys sense cap directe, què ha passat? Que tothom ha sortit de gira a la vegada”, destaca Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC). “La quantitat de concerts que hi ha programats és irracional”, afegeix.

Després de dos anys sense cap directe, què ha passat? Que tothom ha sortit de gira a la vegada. La quantitat de concerts que hi ha programats és irracional
Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya

“Normalment, la meitat de bandes graven i l’altra meitat giren, hi ha un equilibri natural que ara s’ha trencat”, detalla Torrents. Recorda que actualment els artistes depenen econòmicament de les actuacions en directe perquè les vendes de discos han caigut molt des de fa temps i les plataformes de “streaming” no són prou rendibles per a la majoria. El fet d’haver estat aturats durant dos anys els comportava, per tant, pèrdues importants i per això tothom ha tornat als escenaris.

També cal tenir en compte que molts dels concerts són reprogramats d’anys anteriors. Es van haver d’aplaçar a causa de les restriccions per la covid-19. És el cas, per exemple, del de Dua Lipa, el d’Alicia Keys, el de Marc Anthony, el d’Iron Maiden o el de Fito i Fitipaldis.

Sense ni un forat al calendari

Un cop d’ull al calendari li dona la raó. L’endemà de Dua Lipa, comença el Primavera Sound. I aquesta vegada dos caps de setmana consecutius. I entremig, el Primavera a la ciutat. Dimarts 7 arrenca el festival de Pedralbes amb James Blunt. Això ja són 37 concerts, com el d’Andrés Calamaro el dia 15. Serà hores abans que torni el Sónar a Montjuïc i l’Hospitalet, coincidint amb el concert de Marc Anthony a l’RCDE Stadium. La següent setmana un respir, amb el permís de Wilco i Tom Jones. Però la posterior nova allau: Rock Fest, Alicia Keys i Barcelona Beach Festival. El 6 de juliol arrenca el Cruïlla i ja cap a finals de mes, doble macroconcert de Rosalía i Iron Maiden a l’Estadi Olímpic.

Ni hi ha tan públic, ni hi ha tanta butxaca, ni un es pot permetre anar cada dia a concerts
Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya

Hi ha prou públic per tanta oferta?

Les ganes de concerts se saciaran de cop però, segons Torrents, alguns espectacles corren el risc de punxar. “El 100 % de les bandes mundials girant, genera un excés d’oferta pel qual no hi ha tanta demanda”, alerta. “Ni hi ha tant públic, ni hi ha tanta butxaca, ni un es pot permetre anar cada dia a concerts”. De fet, explica, “el ritme de les vendes s’ha alentit d’una manera brutal i s’estan produint cancel·lacions de concerts a les sales perquè no es venen prou entrades”.