Imatge: Pepe Navarro

Els ascensors d’alguns edificis de Barcelona són un patrimoni històric que fins ara no estava documentat. Ara fa uns mesos, l’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida i la Direcció de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, va iniciar una mostra per poder-ne fer un inventari. La recerca s’ha fet bàsicament a l’Eixample i en total se n’han trobat 420 d’històrics, molts dels quals, en edificis catalogats. Ara bé, no es descarta que n’hi hagi molts més repartits per la resta de la ciutat.

La iniciativa té un doble objectiu. D’una banda, la mostra serveix per estudiar la possible catalogació dels ascensors i protegir-los de la normativa que implicarà més exigències de seguretat als aparells. D’altra banda, l’inventari permet als propietaris de les finques poder sol·licitar ajuts per restaurar-los i conservar-los. Són subvencions que poden anar destinades a restaurar, per exemple, les reixes de ferro forjat dels tancaments i les baranes o altres elements. Per poder accedir a aquestes ajudes cal que l’element estigui catalogat o formi part d’un inventari de l’Ajuntament.

Tres grans àrees de recerca

La recerca s’ha centrat bàsicament a l’Eixample. La zona on se n’han trobat més han estat les illes situades entre el carrer de Balmes i el de Pau Claris i fins a la Diagonal. Això inclou el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya. En aquest punt s’han trobat 77 ascensors (un 18,3 % de la mostra).

A l’eix viari de la Gran Via, entre el carrer del Comte d’Urgell i fins a la plaça de Tetuan s’han trobat 29 ascensors històrics i l’avinguda Diagonal, des de la plaça de Francesc Macià fins a la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, se n’han localitzat 56. Per altra banda, s’han inclòs els ascensors que s’han anat detectant mentre es feia la recerca, com, per exemple, uns quants que s’han trobat a districtes com Ciutat Vella.

Comparteix a: